L'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries acollirà de l'1 al 29 de juliol del 2016 una mostra inèdita de l'obra col·lectiva del grup d'artistes especialitzats en art abstracte Estesia, amb treballs d'en Josep Lacomba, com a artista convidat.
La inauguració serà el dia 1 de juliol de 2016 a les 19.00 hores, i donarà el tret de sortida a una exposició temporal col·lectiva que omplirà tres sales del museu, on es podran veure obres d'escultura i de pintura, que mai han estat exposades, moltes d'elles creades amb motiu de l'esdeveniment. Una d'aquestes sales serà temàtica, amb treballs que comptaran amb elements relacionats amb la indústria farinera.
El grup Estesia va néixer a finals de 2013 i a l'actualitat el formen un total d'onze artistes, que han volgut unir-se amb l'objectiu de difondre l'ofici de l'art abstracte. Estèsia es funda entorn d'un concepte d'art que apel·la a l'absolut com a origen i font de riquesa creativa que la humanitat ha desenvolupat transversalment, tot al llarg de la història i les cultures. Aquesta connexió amb el Passat ens ancora en el present per projectar una obra amb sentit de futur. Estèsia està formada per diferents llenguatges dispensats per l'Art en el transcendent.
Els integrants d'Estesia són Anna Torres, Carme Simó, Claudio Rojas, Coral Rivero, Gaietà Mestieri, Marta Gregori, Mònica Reche, Nick Bedford, Nico Bouselles, Rosa Moreno i Xefo Guasch.
L'artista convidat, en Josep Lacomba, artista plàstic i enginyer, és professor de la Massana, i va ser distingit com a Mestre Artesà el 2012 per part de la Generalitat de Catalunya, com a reconeixement de la seva trajectòria, per la seva potenciació de l'ofici i la formació; així com la incorporació de disseny, innovació i creativitat al procés artesanal.
L'Ecomuseu-Farinera, propietat de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i adscrit al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, va néixer amb l'objectiu de conservar i enriquir el patrimoni de la Farinera i el seu entorn, promoure'n l'ús social i convertir-lo en una eina dinamitzadora de la vida social, econòmica i de promoció cultural de la vila de Castelló d'Empúries i de la comarca de l'Alt Empordà. L'antiga fàbrica acull diverses exposicions permanents, temporals i itinerants, juntament amb altres activitats culturals i educatives. L'edifici forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.