Ja hi ha guanyadors de la convocatòria 2016-2017 del programa Exposicions Viatgeres. El jurat, ha escollit els projectes «Clarianes de bosc», de Víctor Masferrer, i «Un tren en pot amagar un altre», d’Àlex Nogué. Una d’aquestes dues exposicions s’inaugurarà a la Casa de Cultura de Girona el mes de setembre del 2016, i l’altra, el mes de setembre del 2017.
En total, a la convocatòria es van presentar divuit projectes d’artistes provinents del conjunt de les comarques gironines. La majora d’ells s’han centrat en la tècnica de la pintura (oli, aquarel·la, tècnica mixta o collage), encara que l’escultura també hi ha estat representada.
Els projectes guanyadors
Malgrat que l’exposició inclou fotografia i dibuix, «Clarianes de bosc», de Víctor Masferrer, és bàsicament un projecte escultòric. L’artista reflexiona sobre la relació de l’ésser humà amb l’entorn natural a través d’un procés de treball molt personal: planta càmeres de fotografia al bosc (fetes amb fusta de pollancre) per extreure’n imatges de llarga exposició que documentin el pas del temps. L’artista explica que amb aquesta acció pretén situar-se a la frontera d’allò orgànic i en transformació, i testimoniar l’espai de confluència entre dos mons: el terrestre i el celeste, l’humà i el natural, l’orgànic i el mecànic.
El jurat ha elegit aquest projecte com a un dels dos guanyadors «perquè és una proposta expositiva plenament contemporània, amb una forta càrrega poètica, realitzada amb una formalització exquisida». També ha valorat «la reflexió que ha fet l’artista sobre la creació de la imatge a partir de la natura» i ha subratllat «l’observació que ha fet de la realitat mitjançant uns sistemes tècnics fotogràfics antics, tot unint art i ciència».
Víctor Masferrer (Barcelona, 1980). Viu a Sant Julià de Ramis. És llicenciat en filosofia per la Universitat de Girona, i ha realitzat estudis artístics a l’Escola Massana. Des de l’any 2007 ha estat realitzant exposicions individuals i col·lectives a les comarques de Girona, Barcelona i a Menorca, i ha guanyat diverses beques, com ara la Kreas (Girona, 2011), Saltus, artista en residència (2012), la de la Fundació Fita (2014), Rad-Art (Itàlia, Salt —Les Bernardes—, 2014), i ha estat artista resident a La Volta (Girona, 2015).
Àlex Nogué ha pres com a títol per a la proposta per a l’Exposicions Viatgeres un dels rètols habituals a les estacions de tren franceses, Un train peut en cacher un autre, «Un tren en pot amagar un altre», per explicar un dels projectes amb els quals està treballant actualment, referit a la percepció de les imatges. L’artista explica que «els milers d’imatges que envaeixen la vida quotidiana ens han fet desenvolupar una gran capacitat per identificar-ne el significat immediat, però han comportat la pèrdua de la capacitat d’embadalir-nos i de trobar en les imatges l’estructura per reconstruir-les des de l’experiència perceptiva de cada persona». «Les imatges sempre n’amaguen d’altres», afirma, «són incompletes i deixen espai perquè sigui ocupat per les projeccions que els envia qui les mira; tenen expansions, es perllonguen més enllà d’elles mateixes i, al mateix temps, són un receptacle de projeccions enviades per qui les mira; acumulen memòria; s’enllacen amb els immensos arxius visuals de l’home contemporani. Les imatges fixes (el dibuix, la fotografia, potser la pintura...) produeixen una sensació estranya, com d’incomplitud; una desorientació momentània produïda pel fet de no saber exactament què és el que hi ha i el que no hi ha davant nostre». Així, en aquest projecte expositiu, Àlex Nogué ofereix una mostra del seu laboratori creatiu, a la manera d’un assaig sobre la percepció de les imatges. Parteix d’imatges fotogràfiques del seu entorn immediat. Aquest material esdevé la base sobre la qual s’actua, i es transforma en un document que verifica una acció: les fotografies són intervingudes, principalment, amb collage i pintura, i es construeixen altres significats que pretenen rescatar l’enigma d’una percepció inicial i fugissera.
El jurat ha escollit el projecte «perquè és una proposta contundent i per la conceptualització que fa del paisatge en pintura, que revela els passos del procés de representació de la realitat i mostra una didàctica de la creació del quadre».
Àlex Nogué (els Hostalets d’en Bas, 1953). És doctor en belles arts per la Universitat de Barcelona, catedràtic de pintura de la Universitat de Barcelona, director del grup de recerca consolidat BRAC (Barcelona, Recerca, Art, Creació) i editor de la revista científica BRAC / Hipatia Press. Ha realitzat una gran quantitat d’exposicions individuals, tant a Catalunya com a l’estranger (Finlàndia, Munic, Dinamarca, França, etc.), i ha publicat diversos llibres que reflexionen sobre l’art des de la seva experiència creativa, el darrer dels quals Dibuixar un arbre, editat per Comanegra.
Exposicions Viatgeres
Aquesta és la tercera convocatòria d’aquest programa. La primera va tenir lloc ara fa quatre anys, i en van resultar guanyadors Jordi Martoranno i Jordi Urbón; la segona, ara fa dos anys, i els autors dels projectes escollits van ser Adrià Ciurana i Jordi Isern. Aquestes exposicions, durant tot aquest temps, han estat recorrent les comarques gironines, i s’han pogut veure en més d’una dotzena de llocs cada una.
L’objectiu d’Exposicions Viatgeres és apropar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art a les comarques gironines.
Exposicions Viatgeres forma part del programa d’exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.
A les imatges, a dalt, obra de Víctor Masferrer i a sota d'Àlex Nogué.