Fundació Vila Casas presenta el dia 5 de maig en els espais Volart les noves exposicions temporals: "Bartolozzi. Laudem vitae (1943-2009)", dedicada a l'obra de Rafael Bartolozzi, i "L'escala de l'enteniment. Ramon Llull, 1316-2016", d'Alfonso Alzamora.
Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943-Tarragona, 2009), fill de pintors i nét del dibuixant i escriptor Salvador Bartolozzi, va ser una figura clau de la pinzellada pop a Espanya, que també defensà la nova figuració i, en els darrers temps, cultivà una fabulació onírica inspirada en la naturalesa. Inspirat per David Hockney i Richard Hamilton, entre els anys 70 i 80 projectà un erotisme de lectura poètica vers la quotidianitat.
L'exposició "Laudem vitae (1943-2009)", que ocuparà l'Espai Volart fins al 26 de juny, ha estat projectada per la crítica i historiadora de l'art Raquel Medina. Es tracta d'una nova versió de l'antològica que, amb motiu del 5è aniversari de la mort de l'artista, van coproduir el Museu de Navarra i el MAMT de Tarragona. A través d'una quarantena d'obres de la col·lecció particular de l'artista, la mostra recupera la trajectòria vital i artística de Bartolozzi per trobar-hi, com assenyala Medina, "una veritable celebració de l'existència". La mostra s'acompanya de la conferència-col·loqui "Bartolozzi de la A a la Z", en què la comissària, amb la col·laboració de Pedro Lozano Bartolozzi, germà gran del pintor, professor a la Universitat de Navarra i escriptor, pretén desgranar facetes menys conegudes del polièdric artista.
"L'escala de l'enteniment. Ramon Llull, 1316-2016", en exhibició a l'Espai Volart 2 fins al 17 de juliol, és el resultat d'una intersecció singular entre l'art, la filosofia i les matemàtiques. El pintor i escultor Alfonso Alzamora (Barcelona, 1951), autor d'una obra de poètica minimalista, trasllada al llenguatge plàstic els símbols lul·lians de l'escala de l'enteniment i l'arbre de la ciència, en un treball que parteix d'un estudi estètic de la iconografia i d'una investigació entorn de la gramàtica del volum, l'equilibri i la simetria.
El projecte, co-comissariat per la directora d'art de la Fundació, Glòria Bosch, el catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts a la Universitat Pompeu Fabra i estudiós de Ramon Llull, Amador Vega, i el matemàtic, docent a la mateixa universitat, Pelegrí Viader, va arrencar el 31 de març amb l'emplaçament d'una de les escultures de "L'escala de l'enteniment" al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Com a complement, l'Espai Volart acollirà la ponència d'Amador Vega "L'escala de l'enteniment: aproximacions estètiques a la lògica lul·liana", l'11 de maig a les 19 h.
La inauguració de l'exposició tindrà lloc aquest mateix dia, a les 19.30 h.
A la imatge, obra de Bartolozzi.