Un nou espai de 42 metres lineals instal·lat al vestíbul de l'edifici que va dissenyar Rafael Moneo, permetrà des d'avui al visitant l'accés directe a la vida i obra de José Ortiz Echagüe, un dels grans fotògrafs espanyols de segle XX, el llegat del qual, format per més de 1.000 fotografies, roman íntegre en el Museu Universitat de Navarra.
A la sala es podrà veure una representació de cadascuna de les seves principals sèries fotogràfiques -Espanya tipus i vestits, Pobles i paisatges, Castells i alcàssers i Espanya mística-, i de les tècniques de revelat que emprava. Així, algunes de les fotografies exposades pretenen explicar d'una manera didàctica un dels assumptes més peculiars de la seva obra que és el procediment a el carbó.
El Departament Curatorial del Museu, dirigit per Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld, comissaria l'Espai. S'ha previst ia la selecció de les següents mostres, després de classificar en cinc grups l'obra d'Ortiz Echagüe. Periòdicament, cada sis o nou mesos, s'anirà desvetllant aquest llegat. "A més de per motius de conservació, canviarem constantment l'obra perquè volem que els visitants vagin amb freqüència a el Museu, i que ho reconeguin com un espai viu, que estudia i evoluciona la seva col·lecció, on no hi ha res estàtic ni en exposició permanent, de manera que cada vegada que vénen, descobreixen una cosa nova ", va assegurar Valentín Vallhonrat. Totes les imatges que albergarà aquest espai reuneixen tres característiques: seran fotografies icòniques, representatives del seu treball i didàctiques sobre els procediments.
A la imatge, detall d'una fotografia de José Ortiz Echagüe.