Del 3 al 5 de juny, a Girona, el festival Inund’ART celebra el seu onzè aniversari consolidat com a plataforma de promoció de la creació, la producció i l’exhibició d’art emergent de totes les disciplines. En aquesta onzena edició, el festival ha registrat un rècord de propostes artístiques que han optat a ser seleccionades pel festival d’enguany. Prop de 400 projectes artístics s'han presentat a la convocatòria d'aquest any, una xifra que representa un increment de 15% respecte el 2015. El 70% dels projectes presentats la convocatòria 2016 són obra d'artistes catalans, el 20% d'espanyols i un 10% d'internacionals. Pintura, fotografia, escultura, audiovisual, instal·lacions al carrer, dansa, música, performances, poesia o accions són les disciplines més nombroses entre totes les presentades. Aquestes dades consoliden Inund’ART com una de les propostes de referència dins del mapa artístic de Catalunya.
Gran varietat de propostes
Inund'ART programa una cinquantena d’accions durant els tres dies del festival. Els espectadors podran visitar una desena d'exposicions, moltes d'elles col·lectives, i tres instal·lacions al carrer que mostren obres d’una gran varietat de disciplines, principalment pintura, fotografia i escultura. El festival programa artistes de renom internacional com Reza Deghati o grans noms de l’art a casa nostra, com Concha Vidal, però aquest cop la direcció artística del Festival ha tingut una mirada molt acurada amb artistes de gran qualitat i talent de Girona i de comarques de Girona com: Xevi Bayona, Xevi Lloses, Carles Palacio, Xevi Solà en les arts visuals; Paco Viciana, Agitart i Contaminado Sonrisas en les arts escèniques, i Marta Pérez i Blik Black Rhino en les arts musicals. En total un 80% d'artistes gironins i comarques amb la intenció de posar en valor en talent de casa nostra, a vegades, poc reconegut. El programa Inund'ART 2016 es completa amb una vintena d’activitats i propostes de diferents disciplines artístiques, com dansa, música, perfomances, poesia o accions, que tindran lloc al llarg dels tres dies.
El festival amplia aquest 2016 el mapa d’exposicions d’arts visuals Inund’ART, ja que als espais habituals de la de Casa de Cultura, la Fundació Fita, la Rambla, el Pont de Pedra i la Carbonera se’ls afegeixen aquest any la Fundació Valvi, La Volta i El Bòlit. El festival també inunda altres espais de la ciutat, com les places Catalunya i Mercaders.
Inund'ART 2016 dedica part programació a reflexionar drama refugiats
Davant la crisi de refugiats que viu Europa, el festival ha volgut dedicar part de la seva programació a reflexionar sobre aquest drama amb diverses propostes i intervencions artístiques. Una de les activitats més destacades és l'exposició 'Veus de l'Exili', del fotògraf iraní del National Geographic Reza Deghati que porta més de trenta anys fotografiant persones que han hagut d'abandonar casa seva. La Casa de Cultura de Girona acollirà aquesta mostra formada per fotografies preses per nens sirians refugiats. Aquestes imatges són el resultat dels tallers de fotografia per a mainada impulsats per Reza, des de 2013 en el camp de refugiats de Kawergosk al Kurdistan iraquià. El fotògraf, Premi Príncep d’Astúries com a membre National Geografic Society, ha convertit aquests nens en 'reporters de camp' i els ha 'armat' amb una càmara perquè expliquin en primera persona el sofriment que pateix la gent que ha d'abandonar la seva llar a causa d'una guerra. El festival també ha programat dues intervencions al carrer, situades a Rambla, amb obres que també aborden el drama dels refugiats. Es tracta de les propostes artístiques 'Europa Refuge', del col·lectiu Investigació Canyera, i 'Refugi', de Josep Mercader i Magda Martínez.