Waltraud 2015, la nova anyada del vi de Cellers Torres elaborat amb la varietat alemanya riesling, és la simbiosi entre l’art i el vi. Waltraud Maczassek, artista alemanya i muller del president de Cellers Torres, Miguel A. Torres, no només és la dona que va donar nom al vi i va inspirar la seva essència, sinó que és també qui ha dissenyat la nova presentació, amb un missatge suggeridor, poètic i directe que simbolitza l’esperit i elegància d’aquest blanc nascut a l’Alt Penedès.
L’artista ha creat, per a l’etiqueta, un dibuix espontani i expressiu, elaborat amb traçats mínims –a l’estil zen- que suggereix la forma d’un cep, símbol de l’origen del vi. En ell, combina força i delicadesa, conceptes oposats com els que expressa en la seva obra pictòrica, que s’inspira em la naturalesa, amb títols com ‘El caos y el orden’, ‘Lo etéreo y la forma’, ‘El azar y la estructura’, ‘La luz y la oscuridad’, ‘Lo espontáneo y lo racional’, ‘La naturaleza y la cultura’. Segons Waltraud Maczassek: “És un dibuix directe i intuïtiu, minimalista, de la ment a la mà, sentit i cerebral. He volgut fer un disseny modern i alhora personal, amb pocs traços, perquè, com passa amb l’escriptura, els traços parlen molt d’un mateix.”.
Artista alemanya, arrelada al Penedès
Nascuda a Frankfurt, Alemanya, Waltraud Maczassek ha dedicat la seva vida a l’art, a més de contribuir, durant 25 anys, a l’expansió de Cellers Torres al seu país natal, on va posar els fonaments d’un mercat que avui és un dels més importants de la firma. Va establir-se al Penedès en contraure matrimoni amb Miguel A. Torres el 1967, amb qui va tenir tres fills – Ana, Mireia i Miquel. La passió que ha sentit sempre per la pintura i la fotografia la van portar a estudiar Belles Arts i Pedagogia a Alemanya i, anys més tard, a ampliar els seus estudis a Barcelona, llicenciant-se en Belles Arts per la Universitat de Sant Jordi.
És a Catalunya on ha desenvolupat la seva carrera artística des de la figuració inicial, quan plasmava paisatges i vinyes del Penedès, fins a l’abstracció lírica de la seva obra actual. Per a Waltraud Maczassek, la pintura és un procés de cerca contínua, d’exploració de territoris desconeguts, que guarda un cert paral·lelisme amb l’elaboració d’un vi. “Crear, per a mi, és energia, expressió i sensibilitat”, comenta l’artista. I afegeix: “Ara la meva pintura parla de la natura, de la creació des del microcosmos al macrocosmos, de la complexitat dels sistemes de la vida”.
De la seva obra, que ha exposat en diferents ciutats europees, els crítics destaquen la seva mirada espiritual i poètica sobre la realitat i la seva visió particular de l’espai, harmoniosa, en una comunicació sensible de traços, símbols i colors. Waltraud Maczassek compagina actualment la seva creació artística amb la presidència de la Fundació Miguel Torres, dedicada a la protecció de la infància mitjançant el suport a projectes impulsats per organitzacions públiques i privades a tot el món.
Un vi que sorgeix de la unió entre cultures i passions
De la unió entre un home i una dona que van decidir compartir les seves vides, entre Alemanya i Espanya, entre la passió per l’art de Waltraud Maczassek i pel vi de Miguel A. Torres, va sorgir el vi Waltraud, elegant i subtil. Miguel A. Torres va decidir elaborar un vi en honor a la seva dona utilitzant varietats alemanyes, concretament la varietat riesling, la més apreciada de les varietats blanques aromàtiques, però en aquest cas plantada al Penedès Superior.
En aquestes zones més altes i fresques, la varietat riesling s’ha adaptat a la perfecció i produeix uns vins de qualitat excepcional, perfumats, afruitats i emmarcats per una finíssima acidesa cítrica. Waltraud 2015, que acaba de sortir al mercat, es distingeix per la seva aroma floral i fruital, que recorda a la mel de flor de taronger i a la llimona, amb delicades notes de pa d’espècies. Al paladar és sedós i fresc, envoltat d’una subtil elegància.