La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d’Empordà celebra enguany la seva vint-i-unena edició mantenint l’esperit fundacional del festival: ser plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per fer arribar la cultura a tothom. La fira, que sempre ha presentat una proposta artística de qualitat, ha volgut enguany fer un pas més enllà i ha intensificat la recerca de propostes per presentar un programa de gran nivell artístic que té com a denominador comú l’excel·lència. És la programació més ambiciosa de totes les edicions celebrades fins ara.
Del 15 al 17 de juliol, la fira programa una seixantena de funcions d’espectacles de carrer, pràcticament tots gratuïts, d’una trentena de companyies nacionals i internacionals. Circ contemporani, roda cyr, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, mastil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany.
Prop de la meitat de les companyies que hi actuaran són catalanes, amb una acurada selecció dels millors grups o artistes del país. Un 25% dels grups provenen d’Espanya i l’altra 25% són companyies internacionals provinents d’una desena de països com ara Itàlia, França, Argentina o Bèlgica.
Una de les propostes més destacades d’aquest any és l’espectacle inTarsi que clausurarà aquesta edició de la fira. La companyia de circ Eia presenta el seu segon espectacle per primera vegada al carrer, que és una proposta reflexiva i visceral que té com a objectiu “fer riure pensant” o “ fer pensar rient” i que ofereix la possibilitat de mirar les coses des d’una altra perspectiva. El primer espectacle de la companyia, Capas, que es va poder veure a La Bisbal el 2014, ha girat en una dotzena de països (més de 150 actuacions) i ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2011 en la categoria de Circ “pel risc assumit en la investigació i innovació”. Va ser també Premi Zirkolika al Millor Espectacle de Circ de sala 2011 i Premi de Circ Emilio Zapatero (Festival TAC Valladolid 2012).
A remarcar també l’estrena oficial a Catalunya de l’espectacle Sinergia 3.0, de la companyia madrilenya Nueveuno. La Bisbal d’Empordà viurà la primera representació d’aquesta peça de circ contemporani que combina tècniques de malabars, manipulació d’objectes, verticals i dansa, coreografiades amb gran plasticitat geomètrica i sensibiltiat armònica al llarg d’una hora d’espectacle delicatessen. De les companyies intenacionals, cal destacar l’actuació dels acròbates belgues 15feet6 que presenten el seu espectacle Dynamite & Poetry, un espectacle explosiu ple d’intensitat i ritme.
La companyia catalana Circ Pistolet -que inaugurarà la fira amb l’espectacle Suite Vivace-, els italians Five Quartet Trio, els suïssos Circo Pitanga o els andalusos Vol’e Temps són altres de les companyies més rellevants d’aquesta edició de la fira.
L'Espai Escola dóna visibilitat a les escoles de circ de Catalunya
La Fira de Circ al carrer vol posar també en valor la proposta ‘Espai Escola’, un aparador multidisciplinar en el què enguany participen diverses escoles de circ de tot Catalunya. Nens i nenes de totes les edats, de ciutats i pobles, que són alumnes d’escoles de circ presenten els seus treballs en un espectacle conjunt que s’ha consolidat com un dels moments més màgics de la fira.
La proposta, que també vol donar visibilitat a les escoles de circ catalanes, reforça la funció més essencial de la fira que té el convenciment que la pràctica del circ és una eina educativa i d’intervenció social. I també d’integració, per això, l’Espai Escola comptarà enguany amb la participació de l’escola Circ Bombeta, inetgrat per nois i noies amb diferents capacitats.
Malgrat que la inauguració oficial serà divendres, la fira es posarà en marxa el dimecres dia 13, amb l’espectacle Demenzio Show, de l’italià Fausto Giori, en col·laboració de Fira de Circ amb el Festival Internacional de Torre Maria (FITM) organitzat pel col·lectiu In-divendres. Un any més la Fira acollirà dins la seva programació un espectacle en procés de creació, la Cuncurulla, en el marc de la beca que ofereix en col·laboració amb La Central del Circ de Barcelona. La Fira comptarà amb la complicitat de la Plataforma d'arts de carrer de la qual és membre des de la seva creació.
Espai Fira i Fira Bar
Altres activitats complementàries i no menys rellevants són la programació de breus espectacles de petit format dins la secció FIRA BAR que enguany arriba als 15 anys.
Després de l’èxit de l’any passat, l’organització ha decidit potenciar l’Espai Fira, situat al Passeig Marimon Asprer. Aquest espai tornarà a acollir el servei de bar; actuacions de circ i concerts. La posada en marxa d’aquest espai és possible gràcies a la col·laboració dels Escoltes i l'Associació Cultural La Moguda. Dins l'Espai Fira es faran algunes activitats paral·leles a la Fira com l'exhibició dels números preparats pels alumnes del curs de clown impartit per l'artista gironí Marcel Tomàs els dies previs a la Fira. També la projecció del curt guanyador d'institut del 1er Festival Internacional de Curtmetratges de La Bisbal d'Empordà.
A les imatges, a dalt, Pitaanga i a sota, el vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira; Lluis Sais, alcalde de la Bisbal d'Empordà; Eva Gasull, portaveu de la Fira de Circ i Dani Prados, de l'empresa Comunicatek durant la presentació.