Els dies 1, 2 i 3 de juliol, Girona acollirà la tercera edició del Festival Undàrius, que convertirà la ciutat en un aparador de cultura tradicional i popular, principalment catalana i occitana. En el marc de l’Undàrius es portarà a terme el Campus de Cultura Popular, una sèrie d’activitats formatives consolidades que afegeixen un espai de reflexió i intercanvi al festival.
Les places i els centres cívics de la ciutat seran escenaris de les diferents propostes, que recullen noms de prestigi en cultura popular com són Christian Pacher o els grups Komred o Cocanha, entre molts altres. La presentació del Campus i l’acollida dels participants donaran el tret de sortida al festival el dia 1 de juliol a les 9 del matí.
Un dels plats forts del festival serà la mostra de glosa (cançó improvisada dels Països Catalans), el dia 1 de juliol a les 20.30 h amb Mateu “Xuri”, Maribel Servera, Ferriol Macip, Gemma Balagué, Laia Pedrol i Mireia Mena, acompanyats de Francesc Tomàs “Panxito”, Alba Tomàs i David de la Higuera. L’acte acabarà amb una exhibició de sardanes i un assaig de castells dels Marrecs de Salt, que comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
La presentació també el dia 1 de juliol (19.30 h, Museu d’Història de Girona) del catàleg de gegants centenaris, que ocuparà un espai destacat en els estudis d’imatgeria de cultura popular de Catalunya, i l’espectacle Óssos del Pirineu, de dissabte, que representa la tradició del ball de l’ós, provinent i fortament arrelada a les terres del Pirineus, des del Pallars al Vallespir.
El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, ha volgut destacar que “la cultura popular està molt viva a la nostra ciutat” alhora que “l’Ajuntament treballa i seguirà treballant per recuperar la imatgeria de la ciutat i la cultura popular”. També ha fet un agraïment al teixit associatiu de Girona que com ha remarcat David Ripoll, director del festival, és imprescindible per caminar cap a un festival de cultura tradicional de referència.