Quarta mostra d’enguany, i primera de l’estiu, a les sales municipals d’art del Castell de Benedormiens de Castell d’Aro amb un seixantena d’obres de pintura, escultura i ceràmica de Dimitri Kosiré sota el títol Terres i altres Rachmaninovas, del 2 al 31 de juliol (de dimarts a divendres 18-21 h i caps de setmana i festius 11-13 h i 18-21 h), en entrada lliure i gratuïta. La inauguració de la mostra és demà dissabte 2 de juliol (20 h) amb presència de l’artista. En motiu de mostra, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, el consistori edita un catàleg commemoratiu amb les obres exposades.
Segons Bèlgica Rodríguez, crítica d’art i comissària de la mostra: “Dimitri Kosiré, és un artista plàstic versàtil, transhumant per naturalesa i habitant d’un univers planetari. Conjunció de llunes i sols apresa en vides passades i presents, Kosiré és el poblador d’imatges plàstiques vingudes de remotes i antigues terres. Ceràmiques, escultures, pintures, instal·lacions, dibuixos, corresponen a silencioses manifestacions de les ferides de la terra, com al més selecte de les propostes d’aquelles avantguardes històriques que han alimentat la història de l’art universal. Les obres d’aquesta nova exposició individual de Kosiré es presenten com a testimonis d’un segle XXI que ha començat sense desprendre’s dels residus del passat, especialment en la presència romàntica que es percep al títol d’aquesta gran exposició que pel seu significat i contingut titula Terres i altres Rachmaninovas. Terra, passió i música, l’inspira el gran compositor rus Serguei Vasílievich Rachmáninov, un dels més influents pianistes del segle XX. A Dimitri, amb el mateix origen de Rachmaninov, rus, exiliat i també habitant de diverses terres, el commou la música del compositor per ser molt apassionat”.
I també afegeix: “Kosiré és un europeu i un llatinoamericà que pertany a l’univers planetari a partir del qual ha construït el seu propi, el personal, i sobretot l’artístic. Tota la seva obra reflecteix aquest viatge per la força plàstica que expressa i l’originalitat amb la que es presenta davant l’espectador i la història. Ella és receptacle de passats i presents projectats al futur. Ell crea una obra, sigui pintura, collages, ceràmica i escultura, fora de les regles convencionals de l’art. Respon, llavors, a les seves necessitats interiors com a creador immers en un univers propi, on es respecten les fonts inspiradores arrelades en el que ell mateix defineix com el seus orígens. A l’obra present és en aquesta mostra, que reuneix més de deu anys de treball, són evidents les influencies diverses que en el transcórrer del seu desenvolupament han esdevingut experiència artística, d’acord als diferents països on ha viscut i alimentat la seva passió pel quefer creador i la realització del seu treball. L’artista s’imposa els seus límits creatius d’acord a la certitud d’elaborar un registre purament mental, que després tradueix en realitat artística, és a dir, un objecte d’art”.
Més enllà de les mostres temporals, el Castell de Benedormiens, també ha consolidat, a la planta superior, un espai expositiu permanent amb una selecció del fons d’art municipal configurat per les obres que han donat els artistes que hi ha exposat durant tres dècades. També hi ha habilitat un segon espai per mostrar-hi de manera estable el projecte artístic commemoratiu del quinzè aniversari del Museu de la Nina de Castell d’Aro; la personalització en mesures humanes de la figura de la nina tradicional catalana, La Pepa, que van fer dotze artistes de renom: Àlvar Suñol, Bonaventura Ansón, Eduard de Cabrera, Pep Camps, Quim Domene, José Guillén Rojas, Jaume Malaret, Navarro Vives, Ramon Pujolboira, Joan Carles Roca Sans, Vicente Romero i Isidre Vilaseca.
El cicle anual d’exposicions al municipi es va iniciar el febrer al Parc dels Estanys de Platja d’Aro on hi ha instal·lada, fins al proper diumenge 3 de juliol, la proposta Cinquanta anys d’escultura de Bonaventura Ansón, una selecció de 17 peces de gran format seleccionades per l’artista, representatives dels seus temes preferits. En relació al castell les primeres mostres han estat Entorn Creatiu de Torrent Buch, l’exposició del alumnes de l’Escola Municipal d’Art, i de les composicions 62è Concurs de Fruits del Camp, Flors i Plantes Ornamentals primer; i tot seguit, del 8è Concurs de Patchwork. A partir de l’estiu les arts plàstiques són de nou protagonistes, i s’hi poden veure les mostres de Robert Llimós, els Subtròpics muntants -Ivan Morales Cama, Francesc Ruiz Abad i Manual Cristoph Horn-, Pilar Esporrín o Sílvia Castell. El Parc dels Estanys també acull una segona proposta: l’escultura la de Josep Canals, que alhora exposa a l’Espai Cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro, en la seva estrena com a seu de mostres temporals (ambdues a partir del 9 de juliol).