El Museu d’Història de Girona (Plaça del Vi, 1) inaugurarà el 18 de gener de 2020, a les 12 h, l’exposició Arqueologia a l’exili. El Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939), una mostra que vol explicar aquest episodi encara poc conegut de la història cultural i patrimonial del nostre país.
La Guerra Civil espanyola (1936-1939) constitueix un dels episodis més tràgics, dolorosos i de més gran repercussió política, social, econòmica i cultural de tota la història catalana del segle XX. Aquest conflicte bèl·lic no solament segà moltes esperances i destruí moltes vides, sinó que també anorreà grans projectes culturals vinculats a la conservació i difusió del patrimoni del país.
L’activitat dels grans museus, entre els quals es pot comptar el Museu d’Arqueologia de Catalunya, es veié greument afectada, fins a l’extrem que l’any 1939 es va haver d’evacuar bona part de les seves col·leccions a Suïssa.
Arqueologia a l’exili. El Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939) vol parlar d’aquest moment de la història del nostre país i vol retre homenatge als homes i dones que, enmig de les dificultats d’una guerra, van treballar incansablement per protegir el patrimoni cultural català i garantir-ne la transmissió a la posteritat.
L’exposició s’estructura en sis grans àmbits, que permeten copsar la trajectòria d’un dels museus de més llarga existència al nostre país, i que expliquen l’odissea del patrimoni arqueològic i artístic de Catalunya en els temps durs de la guerra civil i en l’època de la postguerra. Els àmbits que es podran veure a la mostra són els següents: “El Museu d’Arqueologia de Catalunya, un projecte de la Generalitat republicana”, “El museu modern”, “Salvar el patrimoni”, “El museu sota les bombes”, “El camí de l’exili” i “El nou ordre franquista i el retorn del patrimoni”.