L'exposició organitzada i produïda per l'Ajuntament d'Alacant amb la col·laboració del IAACC Pablo Serrano de Saragossa, la Fundació Aragonesa Col·lecció Circa XX/Pilar Citoler i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, es va inaugurar en el MACA d'Alacant el dia 8 de juliol i romandrà en el museu fins al 16 d'octubre.
El conjunt d'obres que integren la Col·lecció Circa XX va ser adquirit pel Govern d'Aragó a la seva propietària Pilar Citoler a la fi de l'any 2013, mitjançant una fórmula mixta que incloïa compra i donació. Des de llavors es va assignar com a part del fons estable de la col·lecció de l'IAACC Pablo Serrano de Saragossa per a la seva custòdia i exhibició. Un conjunt de 1200 obres que inclou pintures, dibuixos, obra gràfica, fotografia, escultura, instal·lacions i vídeo, convertida en una de les col·leccions de referència en el panorama nacional i internacional.
Circa XX és el nom que va triar Pilar Citoler per a la seva col·lecció, un tresor que ha anat formant amb el temps i l'interès per tots els registres de l'art contemporani. Discorre efectivament pel segle XX: des de les primeres dècades i els artistes més representatius de les avantguardes històriques fins als últims anys d'una centúria que ha canviat l'art per sempre i també, la nostra forma de mirar-ho.
Aquesta selecció d'obres de la Col·lecció Circa XX porta per títol Heterotopies, un neologisme encunyat en 1967 pel filòsof francès Michel Foucault, que va construir a partir dels vocables grecs "heteros" (diferent) i "talps" (lloc).
Artistes primers vinculats amb les avantguardes artístiques que cerquen l'essència de les formes bandejant el superflu i retrocedint el caminat fins a arribar a l'origen, al fonament de les formes per a ser testimonis de les conjugacions del negre i de les dissipacions de la transparència.
Altres artistes experimenten amb el color i la geometria: la lògica formal i la tradició constructiva es conjuga amb la computació i les noves tecnologies proposant jocs visuals, efectes òptics concrets, dinàmics, tan virtuals com a perceptibles sotmesos a un ritme frenètic establit per la repetició i la interacció dels colors.
I transformant la percepció, posant l'èmfasi tant en allò que es veu com en el que se suggereix, artistes nous que anuncien entorns freds i distants sotmesos al fet mateix de veure o no veure, enlluernats pel color o per la seva absència, travessats per una llum encegadora propera a la invisibilitat que construeix un estat mental en permanent desenfocament, una atmosfera artificial que plasma l'abstracció de la realitat.
Alguns dels artistes que formen part d'aquesta exposició són: Henri Michaux, Alexander Calder, Jean Dubuffet, Equipo 57, Eusebio Sempere, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Erwin Bechtold, Ellsworth Kelly, Cristina Iglesias, Elena Asins, Pilar Urbano, Atsuko Tanaka, Luis Gordillo, Sol Lewitt, David Nash, Tomás García Asensio, Don Kunkel, Francisco Sobrino, Alex Haas, Rosa Brun, Andy Warhol, Mitsuo Miura, Felicidad Moreno, José Ramón Amondarain, José Manuel Ballester, Paul Graham, Mayte Vieta, Chema Alvargonzález i Edward Ruscha.