El Museu d'Art de Girona presenta el 15 de juliol l'exposició "Avui toca el Prado" organitzada conjuntament amb el Museo Nacional del Prado amb el patrocini de la Fundación Axa i la col∙laboració de la Fundación ONCE. La mostra, amb molt bona acollida per la crítica nacional i internacional, va ser presentada al Museo del Prado i ja ha itinerant a Palma de Mallorca. Girona ha estat la capital escollida com a segona seu i aviat es podrà visitar a Donostia, Vigo, València i Sevilla. L'accessibilitat a les institucions museístiques és un repte per explorar encara avui en ple segle XXI. L'experiència estètica davant de l'obra d'art es pot enfocar des de diverses perspectives i així ho demostren nous projectes que trenquen les barreres del que és convencional i apropen l'art de manera universal a tothom.
Avui toca el Prado, que ara arriba a Girona capitanejada per la pinacoteca madrilenya, proposa una forma diferent de percebre l'art a través del tacte; una relació sovint només establerta a partir d'escultures o objectes i molt poc explorada a través de les textures d'una pintura. Amb un total de set reproduccions 3D d'una selecció de les obres més significatives del Museo Nacional del Prado, s'ofereix l'oportunitat a les persones amb dificultat visual de participar d'aquesta experiència estètica o bé experimentar com "es veu sense veure" una obra mitjançant unes ulleres opaques. El projecte s'emmarca en la línia de treball de responsabilitat social corporativa dels museus i institucions culturals i ha obtingut un gran reconeixement per part de la crítica nacional i internacional.
Noli me tangere, de Correggio, La Gioconda o Mona Lisa, del Taller de Leonardo da Vinci, La farga de Vulcà, de Diego Velázquez, El caballer de la mà al pit, del Greco, Bodegó amb carxofes, flors i recipients de vidre, de Juan van de Hamen o El para‐sol, de Francisco de Goya, són les obres que podrem tocar, palpar i descobrir al md'A. A més, amb motiu de l'estrena de l'exposició a Girona, s'ha reproduït per l'ocasió l'obra de Santiago Rusiñol, Girona (IV), 1915 conservada al fons del md'A i que actualment es troba exposada en la mostra monogràfica dedicada a l'artista. Les reproduccions han estat desenvolupades amb la col·laboració de professionals amb discapacitat visuals i permeten percebre la realitat de la pintura representada per i, alhora, recrear‐la mentalment.
El md'A com a centre pioner en l'adaptació per a invidents
El Museu d'Art de Girona, l'any 1993, va impulsar un projecte d'adaptació a les sales permanents amb l'objectiu d'integrar els invidents en el recorregut expositiu. Amb el títol de Veure amb les mans es pretenia donar un lloc en el recorregut cronològic de la col·lecció a les persones amb discapacitat visual. Formada per un total de 10 objectes que permetia fer un recorregut des del romànic fins al segle XX. Els objectes de diversos materials: pedra, fusta, alabastre, metall, ceràmica, vidre acompanyats de la seva fitxa tècnica en Braile. El 1997 s'instal·laren dues taules experimentals, una referida a la pintura al tremp i l'altre a l'escultura. També s'edità un fulletó en Braile amb explicacions sobre el museu i sobre l'ús, procedència i descripció dels objectes.
És en aquesta línia que el Museu d'Art de Girona vol continuar treballant i estendre les possibilitats a iniciatives com aquesta exposició que ara ofereix el Museo Nacional de Prado o la previsió d'unes jornades d'Accessibilitat i Museus que hi ha previst celebrar el setembre del 2016. La mostra Avui toca el Prado es podrà visitar al Museu d'Art de Girona fins al 2 d'octubre de 2016.