L’exposició “Girona plató” ha rebut més de 5.000 visites en el primer mes d’obertura al públic. La mostra, ubicada a Casa Pastors, es va inaugurar el 18 de juny amb l’objectiu de donar a conèixer la quantitat i la diversitat de les filmacions fetes i produïdes a Girona. Es tracta d’un projecte de l’Ajuntament de Girona, que ha estat produït i gestionat pel Museu d’Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office.
Tal com ha assenyalat el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, “les bones xifres d’assistència a l’exposició, posen de manifest l’encert d’haver escollit produir una mostra amb la voluntat de fer un recorregut cinematogràfic per la ciutat”. El regidor ha afegit que “gràcies al material que es pot veure a l’exposició, les persones que ens visiten poden prendre consciència dels elements patrimonials, artístics i culturals que fan de Girona un escenari ideal de rodatge”. En aquest sentit, el fet d’haver instal·lat aquesta exposició a Casa Pastors “respon a la voluntat de contextualitzar el discurs expositiu i els elements i objectes que s’hi mostren amb l’entorn on van ser filmats”, ha explicat Carles Ribas.
Els comissaris de l’exposició, Pep Prieto i Laura Merino, han recollit en la mostra més de 80 filmacions realitzades a Girona en un arc cronològic de prop de 100 anys (del 1912 al 2015). A la mostra s’hi poden veure des de l’espasa d’Arya Stark, protagonista de la sèrie Joc de trons, fins al tron d’Ermessenda, passant per la túnica de El monje, pel·lícula de Dominik Moll, o les disfresses d’ossos panda utilitzades en el rodatge de Murieron por encima de sus posibilidades, d’Isaki Lacuesta. També s’hi poden veure cartells de pel·lícules, fragments de films i anuncis publicitaris o guions de produccions gravades a Girona.
Paral·lelament a la mostra, s’han organitzat activitats centrades en les filmacions fetes a Girona i els usos i concepcions de la ciutat i la seva història i patrimoni en el món del cinema. La primera va ser una taula rodona feta el passat 28 de juny, al Museu del Cinema, que va tenir un gran èxit de públic. N’hi ha dues mes de programades, una pel 29 de setembre i una pel 4 de novembre, que coincidirà amb la cloenda de l’exposició. Totes son d’assistència gratuïta, i en elles s’hi podrà escoltar personalitats del món del cinema, de l’art, de la cultura i de la història, debatent sobre l’impacte a Girona de l’ús de la ciutat com a plató, des de perspectives molt diverses i complementàries. Igualment, des del Museu del Cinema s’ha organitzat un taller d’audiovisual, al voltant de l’enquadrament i els plans, que es desenvoluparà en alguns dels espais de la ciutat on s’han rodat pel·lícules i sèries.
A la imatge, carreró del la Torre del Socors: El monjo/ Le moine (Dominik Moll, 2011) Autor: Manel Lladó (2010) (CRDI).