La mostra temporal Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies parteix d’una selecció de rajoles d’oficis dels segles XVII al XIX del Museu del Disseny per explicar com el món del disseny i de l’artesania contemporània han revisat algunes tècniques dels vells oficis. Descobrirem com l’àmbit del disseny ha begut de l’artesania per idear i produir els seus objectes i com molts productes elaborats de forma artesana han incorporat també una reflexió en clau de disseny.
Argenters, picapedrers, cerers, puntaires, sastres... veurem com aquests oficis tradicionals i les seves diverses tècniques connecten amb l’artesania i el disseny contemporanis. Les rajoles d’oficis ocupen un lloc destacat en la ceràmica catalana entre els segles XVII i XIX. L’origen, com el seu nom indica, el trobem en la representació dels oficis més habituals a Catalunya, que els ceramistes reproduïen inspirant-se en auques, gravats i estampes. Per la seva qualitat són considerades les millors d’entre les existents a Europa i són molt valorades per museus i col·leccionistes.
Les rajoles d’oficis són també un testimoni de la història i la vida popular, quan l’artesania tenia un gran pes a la societat. Avui, aquestes peces quadrades, de gairebé catorze centímetres per costat, de fons blanc i pintades amb diversos colors, mostren uns oficis que en algun dels seus aspectes encara perduren. Artesans actuals, fidels a la tradició però amb una mirada contemporània, elaboren objectes innovadors, arriscats i creatius.
A la imatge, detall d'una rajola d'ofici.