Fundació Mapfre inaugurarà en els mesos de setembre i octubre dues grans exposicions de pintura i una de fotografia a les seves sales d'exposicions de Madrid i Barcelona.
L'exposició Renoir entre dones. De l'ideal modern a l'ideal clàssic. Col·leccions dels museus d'Orsay i de l'Orangerie, que podrà visitar a partir del 17 de setembre a la Sala Garriga i Nogués (Carrer Diputació, 250, a Barcelona) inclou al voltant de 60 peces que mostren les diferents interpretacions que fa el pintor francès de la dona. Destaca el protagonisme de la parisenca moderna en els seus llenços impressionistes, la visió més intimista de la imatge maternal i la bellesa intemporal del nu integrat en la naturalesa, tan característic dels seus últims anys. L'organització d'aquesta exposició, en la qual s'inclouen obres d'altres artistes com Vincent Van Gogh, Maurici Denis, Edgar Degas, Pierre Bonnard o Pablo Picasso, suposa un gran esdeveniment per Barcelona. A això s'afegeix que la mostra coincideix amb l'aniversari de l'arribada de l'obra Bal du Moulin de la Galette (1876), icona del moviment impressionista, a Barcelona fa cent anys amb motiu de la celebració d'una gran mostra d'art francès a 1917. Aquesta exposició ha estat organitzada i realitzada amb la col·laboració científica i els préstecs excepcionals dels museus d'Orsay i de l'Orangerie.
La sala d'exposicions situada al Passeig de Recoletos, 23 a Madrid, serà el lloc on es presenti l'exposició Els Fauves. La passió pel color, que obrirà les portes al públic a partir del 22 d'octubre. La mostra fa un recorregut per la primera de les avantguardes històriques que van transformar de forma radical l'art durant la primera meitat del segle XX.
El grup dels Fauves, liderat per Henri Matisse, André Derain i Maurice de Vlaminck, va fer tremolar els fonaments de l'art del seu temps amb el seu innovador tractament del color, la seva factura enèrgica i la seva llibertat d'execució, posant per primera vegada en la història el color en el centre del debat artístic.
Es tracta de la primera exposició a Espanya en abordar el fauvisme en el seu conjunt i en profunditat. Per a això, s'ha comptat amb el suport d'un gran nombre de col·leccions privades i més de 80 prestadors, entre els quals destaquen importants institucions com la TATE, el Centre Georges Pompidou, Musée d'art moderne de la Ville de París, la Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de Düsseldorf o el Milwaukee Museum of Art. Per tant, la mostra reunirà tant obres clau del moviment com altres més desconegudes, que converteixen aquesta exposició en una oportunitat única per apreciar-les.
També, a Madrid, Fundació Mapfre presentarà l'exposició de fotografia Bruce Davison, exposada des del 22 de setembre a la Sala Bàrbara de Bragança (Bàrbara de Bragança, 13). Es tracta de la retrospectiva més completa fins al moment dedicada a l'artista nord-americà de 82 anys, un dels més destacats fotògrafs de l'anomenada fotografia humanista i membre de l'agència Magnum.
L'exposició, composta per 190 fotografies i material documental, s'articula en 12 sèries ordenades cronològicament que recullen els treballs més importants de tota la seva producció. Entre elles destaquen: Bandes de Brooklyn, (1959); Carrer 100 Aquest (1966-1968), o Temps de canvi, (1961 i 1965), que li van permetre connectar amb les comunitats i barris de Estats Units per mostrar la seva realitat.
A la imatge, Bal du Moulin de la Galette.