Monviu és l'últim treball de l'artista Jordi Abelló i l'ha creat especialment per al Centre d'Art del Priorat, ADDEND. De fet, l'exposició s'instal·larà al punt d'informació de la seu del Parc Natural de la Morera de Montsant, a partir del dia 6 d'agost. A Monviu, l'autor reusenc mira d'establir vincles entre l'espècie humana i la flora i la fauna que habiten l'espai natural "per parlar de la pintura des de la naturalesa. La pintura també és una forma de sobreviure, de resistència", explica Jordi Abelló. No és la primera vegada que l'obra de l'artista reusenc es presenta al Priorat; el 2009 va estrenar "Exodus" als trulls del Celler El Masroig.
El projecte Monviu s'inicia després d'una visita de l'artista a La Morera, on compra un llibre sobre orquídies de Montsant i un cartell que recull les papallones que l'habiten. Els materials l'inspiren a realitzar una exposició sobre la flora i fauna del Parc Natural. El treball inclou 3 vídeos i 4 cartells que porten per nom Monviu, fent un joc de paraules i canviant la terminació "sant" de Montsant per "viu". L'exposició també recull 5 retrats originals de la sèrie "Orquídies". L'autor ha estat treballant en els continguts de l'exposició durant els dos últims mesos.
"Conscient que l'autèntica dansa de la mort es dóna en el món dels insectes, els he dibuixat i pintat amb trets humans, perquè fossin més propers a la nostra fesomia. També he fet el mateix amb les orquídies i les he reunit en quatre grans cartells que donen la benvinguda al visitant que arriba al punt d'informació del parc natural", detalla Jordi Abelló.
El pintor assegura que amb aquest impacte inicial vol "pertorbar l'espectador fortuït que arriba a Montsant. Els cartells d'aparença naturalista es confonen amb els que hi ha habitualment al punt d'informació del parc natural, creant un cert grau de misteri que busca cridar l'atenció i tanmateix que els ulls de l'espectador reconeguin que en els insectes i en la flora també hi ha quelcom de nosaltres, dels humans, i que potser ens recorda un origen comú als inicis de la vida evolutiva", continua relatant Abelló.
Les obres de Monviu "també faran evident que allò que ens envolta pot contenir els nostres trets característics", assegura Abelló. I afegeix: "I, si no, per què les papallones imiten els nostres ulls, els dels moixons, a les ales? Ulls, dents i llengües que configuren una mena d'autoretrat vist en les formes naturals que ens envolten i que ens fascinen en un entorn tan proper".
El treball artístic de Jordi Abelló s'exposa de manera camuflada, sense que hi consti el seu nom en cap peça, perquè tothom qui s'hi apropi percebi en l'espai "alguna cosa que no és massa natural", diu el mateix artista. La finalitat, segons Abelló, és que "l'arribi a inquietar. És un món amenaçador i màgic que observa el visitant, de la mateixa manera que ho fem també nosaltres".
Els cartells es completaran amb tres vídeos que es projectaran en una pantalla i formen una trilogia. Per una banda, hi ha el cicle "Mantis" amb els caps de les mantis i dents humanes –fruit d'un treball anterior-, "Orquídies" amb llengües humanes incorporades a la seva bellesa fascinant i "Papallones" amb ulls humans sobre les ales. "Tot plegat és un retrat nostre, com si els altres éssers vius ens volguessin imitar per tal de fer-se més forts en aquesta lluita constant que és la supervivència. La natura és sàvia i per protegir-se de la mort adopta forma d'ulls i espanta l'enemic. Es podria pensar que és com el naixement d'una pintura mural que fascina i espanta, al mateix temps, al depredador. Com ha pogut fer l'evolució? Potser perquè l'evolució és el primer estil de l'art" reflexiona amb convenciment Jordi Abelló.
La inauguració de Monviu tindrà lloc el dia 6 d'agost a les 19 h a la Seu del Parc Natural, a la Morera de Montsant. L'acte comptarà amb una intervenció sonora adreçada als insectes i a les orquídies, a càrrec de Gerard Gil. Així mateix, s'estrenarà també l'exposició "Insectes, una mirada macro dels petits habitants de Montsant i muntanyes de Prades" d'Isidre Fabra.