FCC-Segell-banner4
Retrospectiva de Robert Llimós al castell de Benedormiens

Exposicions

Retrospectiva de Robert Llimós al castell de Benedormiens

bonart castell d'aro - 05/08/16
BanerJaumeRiba05Baner_SantiMoix_Bonart_180x180
Sisena mostra d’enguany, i segona de l’estiu, a les sales municipals d’art del Castell de Benedormiens de Castell d’Aro amb un seixantena d’obres de pintura i escultura de Robert Llimós sota el títol Retrospectiva · Parelles, del 6 d’agost a l’11 de setembre (de dimarts a divendres 18-21 h i caps de setmana i festius 11-13 h i 18-21 h), en entrada lliure i gratuïta. La inauguració de la mostra tindrà lloc el dia 6 d’agost (20 h) amb la presència de l’artista. En motiu de mostra, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, el consistori edita un catàleg commemoratiu amb un recull d’obres de l’artista.

Robert Llimós (Barcelona, 1943) va estudiar a l'Escola Massana i l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Entre els anys 1965 i 1968 es va iniciar com a pintor de la nova figuració, i entre 1969 i 1973 passa per una etapa d'experimentació conceptual, i va tornar a la pintura figurativa en una línia d'enquadrament expressionista, posant gran èmfasi en el color. Va viure durant molt anys a Nova York (1975-1983) i Miami (1987-1988). A més a més de la pintura, el seu treball actual inclou escultura, gravat, murals, cartells, etc. Actualment, ell viu i treballa al seu estudi de Barcelona. El 1994 la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Arts Plàstiques (www.robertllimos.es).

El tema central de l’exposició a Castell d’Aro és la parella, en un recorregut de més quatre dècades i de diferents estils en l’obra de Llimós. La retrospectiva comença a la dècada dels 80 amb l’obra Dòmino. Feia uns anys que l’artista vivia a Nova York. En aquest període indaga en una nova pintura figurativa, que s’allunya del realisme per mostrar la perspectiva subjectiva de l’artista. És quan apareixen les primeres obres on hi representa tota una àmplia varietat de sentiments i moments de l’ésser humà: l’amor, la dansa, el col·loqui, la separació, el joc... A la dècada dels 90 retorna a Barcelona, i concentra la figuració en un mínim d’elements combinats amb la màxima expressió cromàtica: comencen les línies de color en l’espai, i crea obres com Lovers, les escultures Personatge I i Personatge II, o Cap de Noia. Amb el tombant de segle i després de la mort del seu fill, passa a emprar les línies per a desdoblar l’individu i, ocasionalment, la parella, com es pot veure en l’obra Ombres Ànimes.

A partir de 2009, retorna de forma obsessiva al tema de la parella, després d’una experiència molt intensa, a Fortaleza, (Brasil), on té la visió d’un ovni i de dues criatures extraterrestres. Inicia un nou estil, preocupat per retratar aquesta experiència, i aquesta parella, de la manera més fidel possible. L’artista torna a visitar totes les tècniques clàssiques que domina: aquarel·la, acrílic, oli, gravat, litografia, linòleum, pastel, dibuix, escultura en terracota i bronze... Sempre al voltant d’aquesta experiència i d’aquesta parella. Tot i això, aquests personatges ara ja no dansen, ni canten, ni s’estimen. Però ens miren amb intensitat, potser fins i tot amb curiositat. Com si ens parlessin o volguessin mostrar-nos alguna cosa des de la oposició entre masculí i femení, sempre present en la profunditat de les seves mirades.

Més enllà de les mostres temporals, el Castell de Benedormiens, també ha consolidat, a la planta superior, un espai expositiu permanent amb una selecció del Fons Municipal d’Art configurat per les obres que han donat els artistes que hi ha exposat durant tres dècades. També hi ha habilitat un segon espai per mostrar-hi de manera estable el projecte artístic commemoratiu del quinzè aniversari del Museu de la Nina de Castell d’Aro; la personalització en mesures humanes de la figura de la nina tradicional catalana, La Pepa, que van fer dotze artistes de renom: Àlvar Suñol, Bonaventura Ansón, Eduard de Cabrera, Pep Camps, Quim Domene, José Guillén Rojas, Jaume Malaret, Navarro Vives, Ramon Pujolboira, Joan Carles Roca Sans, Vicente Romero i Isidre Vilaseca.

El cicle anual d’exposicions al municipi es va iniciar el febrer al Parc dels Estanys de Platja d’Aro amb la proposta Cinquanta anys d’escultura de Bonaventura Ansón -una selecció de 17 peces de gran format seleccionades per l’artista-, espai on Josep Canals ha pres el relleu amb la mostra Les pedres parlen (fins al 29 de gener de 2017), alhora que també exposa a l’Espai Cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro (fins al 28 d’agost), en la seva estrena com a seu de mostres temporals. En relació al castell, les primeres mostres han estat Entorn Creatiu de Torrent Buch, l’exposició del alumnes de l’Escola Municipal d’Art, les composicions 62è Concurs de Fruits del Camp, Flors i Plantes Ornamentals primer; obres del 8è Concurs de Patchwork, i Terres i altres Rachmaninovas de Dimitri Kosiré. Un cop finalitzi la mostra de Robert Llimós prendran el relleu els Subtròpics muntants -Ivan Morales Cama, Francesc Ruiz Abad i Manual Cristoph Horn-, Pilar Esporrín o Sílvia Castell.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021