Fernando Gómez de la Cuesta ha estat elegit com a nou director gerent de la Fundació Casals d'Art i Espais Expositius de Palma, que gestiona el Casal Solleric i el CAC ses Voltes. Ho ha ratificat el Patronat de la fundació que ha valorat la capacitat gestora del candidat i la seva voluntat d'obertura al teixit associatiu i als diferents agents culturals.
El Patronat ha confirmat la decisió adoptada per la Comissió de Selecció del concurs convocat per cobrir aquesta plaça i ha considerat també que com a nou director gerent de la fundació haurà d'emprendre la tasca de transformar-la cap a un nou model innovador i connectat amb el conjunt de la ciutadania.
La Comissió de Selecció va estar integrada per Cristina Ros Salvà, gestora cultural i periodista; Berta Sureda Berna, comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona; Santiago Olmo Garcia, director del Centro Galego de Arte Contemporánea (CGAC); Piedad Solans Blanco, comissaria i crítica d'art, i l'artista Carles Gispert Terrasa.
Fernando Gómez de la Cuesta va nàixer a Còrdova l'any 1976. És llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994-1999) i llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de les Illes Balears (1999-2003). És comissari resident en el Casal Solleric de Palma amb el cicle d'exposicions Càmera Obscura (2014-2017).
Ha estat comissari del I Festival Biennal d'Art Contemporani de Saltillo, a Mèxic; és fundador i director de l'empresa Curatoria. Projectes Culturals des de l'any 2013. És crític col·laborador a Balears de les revistes Art i Sublime, d'entre altres publicacions, i ha estat el director del festival de fotografia PalmaPhoto entre 2013 i 2015.
Fernando Gómez de la Cuesta prendrà possessió de la plaça el mes de setembre.
Comunicat del jurat
El jurat del concurs a la direcció de la Fundació Palma Espais d'Art (FPEA) ha emès un comunicat en què "vol manifestar al Patronat de la Fundació que, tot i haver resolt el concurs, considera que el reduït nombre de candidatures i el nivell dels projectes presentats confirma que la manca de recursos posats a disposició de la FPEA per part de l'Ajuntament de Palma, no ha incentivat una major participació en el concurs tant en l'àmbit local com en l'àmbit nacional i internacional.
En aquest sentit el reduït salari de la direcció (38.000 euros), que no es troba a l'alçada d'un centre d'aquesta rellevància, és un indicador de la precarització actual del sector que no s'hauria de promoure des d'una institució pública i, de nou, és un element de dissuasió per a altres possibles candidatures.
De la mateixa manera, la direcció de la FPEA difícilment podrà assolir els objectius de programació, foment de nous públics, generació de debat, creació de xarxes ciutadanes, organització de tasques pedagògiques i, entre d'altres, foment de la creació artística, per una dotació pressupostària del tot insuficient per a la gestió de tres centres (Solleric, CAC Ses Voltes i Casal Balaguer) i la seva extensió arreu de la ciutat.
En canvi, la Fundació, dotada dels recursos adequats, pot esdevenir un projecte clau en l'àmbit de la cultura i pensament contemporanis, amb la participació activa dels agents culturals i el conjunt de la ciutadania, i connectat local i internacionalment.
El jurat insta al Patronat de la Fundació a reclamar a l'Ajuntament de Palma la dotació dels recursos necessaris per situar-la al nivell de la xarxa nacional i internacional de centres d'art contemporani.
Així mateix, el jurat insta al Patronat de la FPEA a conformar amb urgència la Comissió Assessora de la direcció de la Fundació, perquè des del començament d'aquesta nova etapa, es pugui col·laborar perquè la FPEA vagi fent la transformació en les polítiques artístiques i culturals que necessita la ciutat de Palma".
Signen el comunicat, Carles Gispert Terrassa, Santiago Olmo García, Cristina Ros Salvà, Piedad Solans Blanco i Berta Sureda Berna.