"Simulacrum" és la segona mostra individual d'Anthony Goicolea en la Galeria Senda del carrer Trafalgar, 32 de Barcelona. Es podrà veure el mes de setembre. Conegut pel seu perfil versàtil, aquest artista empra un ampli espectre de mitjans en les seves creacions que oscil·len des de paisatges manipulats digitalment fins a dibuixos que reflecteixen la bellesa de les siluetes corporals.
Aquesta mostra manté una de les promeses de la galeria de brindar exposicions de caràcter internacional a la ciutat de Barcelona, igual que celebrar talents locals. En aquesta segona exposició, l'artista es concentra en la idea de retratar a través del dibuix, la pintura i l'escultura.
Amb una selecció de paisatges i retrats, Goicolea continua la seva recerca en el camp de la identitat i gènere.
En la sèrie de "Anonymus Portraits", Goicolea pinta figures que semblen andrògenes i en diferents estats de moviment. Les seves estranyes i, d'alguna forma, torturades posis no deixen clar si estan vestint-se, desvestint-se o estan atrapades en la transició entre els dos estats. Com a retrats, es recolzen més en el llenguatge del cos i el gest, que en el reconeixement facial. De fet, moltes, per no dir la majoria de les cares estan completament amagades per grans camps arquitectònics de pintura blanca a l'oli que divideixen bruscament el cos en dues part i oculten i desvetllen la figura a través de gestos comunament experimentats. Goicolea descriu els seus paisatges de forma similar. Estan pintats sota el mateix concepte d'utilitzar diferents localitzacions que descriuen la idea d'un lloc i forgen el caràcter de l'individu. Fent un ús magistral del grafit i de l'oli, Goicolea dedica el seu més recent sèrie de Anonymus Portraits al cos humà, representant la seva motricitat, gestualitat i línies en moviment. D'altra banda, els seus paisatges com "Salt Shed" o "Artificial Support Systems I, II & III" van des de pintures a instal·lacions amb escenaris de boscos de somni o deserts urbans i industrials. L'ús de paper Mylar, un material semi-transparent, permet a Goicolea jugar amb capes de tons i pintura, tant per a la creació de paisatges colorits com per a l'exploració de delicats moviments del cos.
Nascut en 1971, Anthony Goicolea és un artista cubà-americà que viu i treballa en Brooklyn, Nova York. Emprant una varietat de mitjans, Goicolea explora temes que van des de la història particular i la identitat, passant per la tradició cultural i el patrimoni, fins a l'alienació i el desplaçament. La seva obra abasta autoretrats manipulats digitalment, paisatges, pintures, fotografia en blanc i negre i a color, escultura i instal·lacions de vídeo, igual que dibuixos de diverses capes en paper Mylar.
L'artista ha exposat en diverses exposicions col·lectives i individuals al voltant d'Estats Units, Canadà, Europa i Àsia –destacant el International Center of Photography, Nova York; el Groninger Museum, Holanda; i el Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia, Madrid, Espanya. "Alter ego: A Decade of Work" d'Anthony Goicolea que es va realitzar en el 21c Museum és la primera gran exposició de museu itinerant dedicada al seu treball. L'obra de Goicolea forma part de diverses col·leccions públiques, incloent-hi el Whitney Museum of American Art, el Solomon R. Guggenheim Museum i el MoMA de Nova York.
A la imatge, detall de Salt Shed d'Anthony Goicolea.