Stronhold (fortalesa) és el nom amb què l’artista Carlos Valverde (Càceres, 1987) ha batejat la seva darrera obra, elaborada amb el suport de la Fundació Arranz Bravo i el seu programa educatiu Apropa’t a l’Art. Juntament amb el col·lectiu d’alumnes de l’Escola Sant Jaume de la Fep, l’artista ha ideat i dirigit la construcció de tres grans instal·lacions: al mateix centre educatiu, La Fundació Arranz Bravo i a l’espai de residència d’artistes del Poble-sec, Homesession.
Es tracta de tres grans fortaleses de fusta que plantegen a l’espectador el repte de la descoberta. Sense cap indicació, haurà d’anar descobrint els camins ocults i les experiències ignotes que s’hi amaguen. L’obra de Carlos Valverde no és per ser contemplada, sinó per ser viscuda i experimentada. Convida a la reflexió des de la vivència, tot demanant la implicació del públic: l’espectador no se situa davant l’obra, sinó que penetra dins seu i en forma part. És, de fet, la seva participació la que dóna sentit a l’obra.
Valverde ens planteja una reflexió entorn del món de l’art i el seu paper. Una metàfora que planteja l’art com una estructura de defensa, de resistència, davant la vida; un punt de suport per poder resistir el dia dia. Com en la vida mateixa, cada una de les decisions i accions que l’espectador desenvolupi a l’interior de la fortalesa farà virar el seu camí i avançar o retrocedir en el seu objectiu: trobar allò que s’amaga al final del camí.
La mostra, comissariada per Albert Mercadé i Artur Muñoz, es va inaugurar el mes de juny passat acompanyat d’un banquet organitzat pel col·lectiu Forever Blowing Bubbles, integrat per Bernat Daviu i Joana Roda, i es podrà veure i visitar fins al 24 de setembre a la Fundació Arranz Bravo de l’Hospitalet de Llobregat.