El resultat del Brexit, el referèndum de permanència del Regne Unit a la Unió Europea, pot tenir, per a molts professionals del mercat de l’art, un impacte negatiu o positiu en aquest mercat.
Els motius negatius al·legats pels defensors de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea són variats i de diversa índole. Deixant de banda raons merament històriques i ideològiques, la sortida del Regne Unit suposaria, en primer lloc, un perjudici per a la influència general que aquest país té a tot el món i, especialment, a Europa.
Si a això li sumem la incertesa econòmica i la –almenys– inicial disminució o inclús paralització de les transaccions amb obres d’art, pot provocar que la interacció amb la resta d’Europa resulti molt afectada.
També existeixen raons purament fiscals, com ara la implementació dels aranzels d’importació que es crearien entre el Regne Unit i els altres estats europeus, l’augment dels drets de l’IVA, la creació d’impostos especials i de duana pels tràmits d’importació i exportació. No hem d’oblidar que l’actual sistema de tipus reduït d’IVA al Regne Unit fa que Londres sigui un punt molt atractiu d’entrada d’obres d’art a la Unió Europea.
I raons relatives a les restriccions a la lliure circulació de béns i persones en un mercat internacional amb un alt contingut europeu que podria provocar que la compra al Regne Unit fos menys atractiva per als col·leccionistes d’art de la resta d’Europa, la qual cosa podria inhibir el creixement del mercat de l’art.
Tot i així, existeixen alguns sectors que consideren que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindria un impacte neutre o fins i tot positiu en el mercat de l’art. Aquests sectors sostenen que Londres ja és el principal centre del mercat de l’art a Europa i continuarà sent així fins i tot si el Regne Unit deixa de formar part de la UE.
Però, sobretot, afirmen que existiria una clara reducció de la burocràcia i de les lleis que han estat redactades en benefici d’altres estats membres a costa del Regne Unit i que ja no existiria l’obligació de la Gran Bretanya de dictar normatives harmonitzadores per al compliment de les directives comunitàries com, per exemple, les relatives a la implementació del dret de participació (droit de suite).
Els resultats del Brexit és evident que tindran conseqüències també en el mercat de l’art, però haurem d’esperar al desenvolupament posterior del mercat per poder fer valoracions més ajustades.
Il·lustració de Josep Perpinyà.
(*) Sòcia de NIAL. Art Law. Advocada especialista en el mercat de l’art.