El dia 8 de setembre, el Museu Marítim de Barcelona inaugurarà l'exposició Construint el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya. Una mostra impulsada i concebuda per l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l'Institut Ramon Muntaner mitjançant ajut de l'Obra Social de 'La Caixa'.
L'exposició, que es podrà visitar a les Naus de les Drassanes fins al 15 de novembre, vol posar en valor l'arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. El principal objectiu divulgatiu de l'exposició és aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d'entendre el món es combinen per donar forma i fixar l'ús dels elements arquitectònics que han esdevingut peces fonamentals dels nostres paisatges humanitzats.
La mostra analitza contextos tan diversos com l'alta muntanya, la costa, les terres de secà, l'horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d'espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l'arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l'ornamentació.
El resultat és la primera exposició en què s'explica tota la complexitat de l'arquitectura tradicional catalana, alhora que planteja elements de reflexió sobre l'estat actual d'aquest tipus de construccions i llurs opcions de futur en funció de l'actualització dels seus usos.
Els comissaris de l'exposició, que ara acull el Museu Marítim de Barcelona, són Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona. L'exposició ha estat impulsada i concebuda per les següents entitats que formen part de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial: l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), el Museu del Ter (Manlleu), el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), el Museu de la Pesca (Palamós), el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), el Museu Comarcal de Cervera, el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, Carrutxa (Reus), el Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta) i l'Institut Ramon Muntaner. Ha estat produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l'Institut Ramon Muntaner mitjançant ajut de l'Obra Social de 'La Caixa'. En el desenvolupament dels continguts hi han participat l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, l'Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic, el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca. La participació d'aquestes entitats ha permès comptar amb imatges i objectes de gran interès, la major part dels quals no havien estat mai exposats públicament.
La mostra, de caràcter itinerant, visitarà una desena d'equipaments culturals del país entre 2016 i 2017: Cervera, el Museu Comarcal de l'Urgell, el Museu Etnològic del Montseny, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, l'Institut Ramon Muntaner, el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, el Museu de les Terres de l'Ebre i el Museu de la Mediterrània, a més del Museu Marítim de Barcelona.
Construint el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya, es podrà visitar al Museu Marítim de Barcelona entre el 8 de setembre i el 15 de novembre a les Naus de les Drassanes.