El dia 2 de setembre La Muga Caula presenta les exposicions simultànies de la dotzena trobada internacional de poesia d'acció i performance la Muga Caula.
A les 19 h. del dia 2 de setembre tindrà lloc la inauguració de El paisatge documental 2015 amb vídeos i fotos sobre la Muga Caula 2015 del que son autors Carlus Camps i Marta Vergonyós al Museu de l'Empordà. La mostra es podrà veure fins al 30 de setembre.
Per la seva banda, la Galeria Lola Ventós de Figueres presenta del 2 de setembre (inauguració a les 20.30 h) al 25 de setembre Refugi Dadà amb obres de tots els artistes participants en la dotzena edició de La Muga Caula.
El paisatge documental són una sèrie exposicions iniciades l'any 2012, produïdes per la Muga Caula i presentades al Museu de l'Empordà, amb l'objectiu de valorar la tasca dels documentalistes fotogràfics i videogràfics dins del camp de l'art acció o performance, observant la seva feina tant des de l'aspecte funcional i subsidiari d'explicar quelcom que va tenir lloc, com la vessant creativa que qualsevol producció visual te de forma irrenunciable.
El paisatge documental 2015 documenta les accions realitzades en l'onzena edició de la Muga Caula des de la perspectiva del vídeo creador Carlus Camps i la fotògrafa i artista multimèdia Marta Vergonyós.
Cal remarcar l'aposta de la Muga Caula per la fotografia i el vídeo com a instruments creatius tant en la sèrie exposicions El paisatge documental com en la producció de foto-accions pels cartells anunciadors, recopilats en exposició Els cartells de la Muga Caula, que es pot veure al mateix Museu de l'Empordà fins al 18 de setembre.
El moviment Dadà, que enguany celebra 100 anys sempre ha estat un referent per l'art d'acció, per això mateix la Muga Caula ha dedicat les dues darreres edicions al Dadà, el 2015 celebrant els 99 anys i enguany els 100. L'any passat amb un cartell del poeta Carles Hac Mor i enguany amb una foto acció del mestre Fluxus Ben Patterson.
Ben Patterson (1934-2016) mort sobtadament després de realitzar el cartell de la 12a Muga Caula, va ser membre fundador l'any 1962 del grup Fluxus considerat un moviment neo-dadaista i referent internacional de l'art d'acció.
L'exposició Refugi Dadà, mostra obres de tots els artistes participants en la dotzena edició de la Muga Caula i respecte a Ben Patterson presenta la quarta versió de la instal·lació Ben's Bar (la primera versió de la qual va presentar a Nova York l'any 1990) realitzada específicament per la Muga Caula amb la col·laboració de diversos artistes que van treballar o van estar relacionats d'alguna manera amb Ben Patterson: Ann Noël, Rubén Barroso, Bartolomé Ferrando, Lucia Peiró, Nieves Correa&Abel Loureda, Yolanda Pérez Herreras, Concha Jerez, José Ijes, Pepe Murciego, Lluís Alabern, Oscar Abril Ascaso i Joan Casellas. Aquesta versió s'anomena El bar d'en Ben.
Els artistes participants en l'exposició Refugi Dadà són: Josep Sou (País Valencia), Ann Noël (Anglaterra/Alemanya), Pedro Deniz (Canàries), Rita Rainho (Portugal/Cabo Verde), Dolors Miquel (Catalunya), Mireia Zantop (Catalunya/Alemanya), Laura Corcuera (Espanya), Analía Beltrán Janés (Madrid), Franzisca Siegrist (Suïssa/Noruega), David Caño + Jordi Pagès (Països Catalans) Martine Viale (Canada/França), Habitual Video Team (Catalunya), Paco Justícia (Catalunya), Pietro Pellini (Alemanya), Teresa Sabater (Catalunya), Ben Patterson (EEUU/Alemanya) i Fluxiu Grup de Treball d'en Ben Patterson esmentats anteriorment en relació a El bar d'en Ben.
Refugi Dadà també vol fer esment a la condició de refugiats dels dadaistes en el context bèl·lic del 1916 i al fet que els artistes dedicats a l'art d'acció d'avui en dia som una mena d'exiliats dins els grans sistemes de l'art contemporani i que per això ens refugiem en Dadà i l'autogestió.