Milestone Project arriba a la seva cinquena edició consolidat com a Festival d'Art Urbà Contemporani i amb l'objectiu principal de connectar cultura i societat, sense prejudicis i a partir de la transformació de l'espai públic. Enguany, el festival tindrà lloc del 9 al 17 de setembre a Girona i s'estructurarà en dos eixos culturals principals: l'Art Urbà i el Pensament. D'aquesta manera, Girona acollirà el work in progress d'alguns dels artistes internacionals d'street art més rellevants i també un debat estructurat al voltant d'una conferència sobre el concepte d'aura en l'obra d'art. Milestone en anglès significa "canvi de rumb" i "punt de trobada" i, com a festival, treballa per donar un nou enfocament que connecti cultura i societat, lliure de prejudicis i amb capacitat transformadora de l'espai.
L'art urbà, eix principal del festival i indiscutible catalitzador de la societat, ocuparà espais i parets de Girona per transformar-la, donar-li color, i sorprendre, tot mantenint un diàleg amb els ciutadans i convidant-los a participar. Un art innovador a l'abast de tothom, socialment compromès, poderós i lliure de barreres i prejudicis. Artistes com Eltono, 3ttman, Nano 4814, Nuria Mora, Luce, Pelucas, Anna Taratiel o SpY convertiran Girona, per uns dies, en la capital mundial de l'art urbà. Ho faran a través de murals de gran format però també a partir d'instal·lacions artístiques i, per primera vegada, també es realitzarà una de les intervencions a la ciutat veïna de Sarrià de Ter.
A més, aquest any es seguirà ampliant i treballant l'espai SOTAVIES Urban Gallery, on les vies elevades del carril del tren de Girona ofereixen la possibilitat única de transformar el paisatge urbà en una passejada per gaudir de l'art públic que hauran creat diversos artistes. Les noves intervencions i instal·lacions de la programació d'enguany se sumaran als treballs de passades edicions, creant pòsit cultural a Girona i fent que la ciutat ja sigui l'escenari de més d'una trentena d'obres vives, convertint-la en un museu urbà accessible a tothom.
El Pensament vinculat a la cultura, segon eix del festival, serà articulat en una conferència per parlar del concepte de l'aura de l'obra d'art, un dels conceptes estètics més inquietants i complexes que va treballar el filòsof alemany Walter Benjamin. Les raons d'aquesta elecció s'han de buscar en tres coordenades: la ciutat de Girona, la trajectòria de Milestone i la recerca d'aquells espais on l'art i el pensament es puguin trobar. Aquesta segona branca del festival s'estructura al voltant d'una conferència per parlar del concepte d'espai públic que tindrà lloc el 17 de setembre al Centre Cultural La Mercè i comptarà amb uns ponents de luxe: Oriol Leira, Anna Quintanas, Perejaume, Joan Vergés i Ignacio Castro Rey.
Milestone Project amb el Projecte de la Vora
Buscant implicant-se encara més en el desenvolupament de la ciutat, Milestone Project té l'oportunitat de participar i col·laborar amb l'ambiciós Projecte de la Riba. La proposta, desenvolupada per l'estudi d'arquitectura del paisatge EMF en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, treballa per crear una trama de camins al voltant de la ciutat, creant espais nat urbans de proximitat que serveixin per dignificar entorns fins al moment menystinguts i, també, millorar la biodiversitat d'aquest espai. En el marc d'aquesta filosofia, Milestone proposta que dos artistes del festival, el francès Eltono i la madrilenya Núria Mora, treballin en les zones habilitades de les Ribes del Ter, fent les seves instal·lacions i intervencions en el marc del projecte municipal.
Els dos artistes, fundadors del mític col·lectiu artístic L'Equip Plàstic, tornaran a treballar plegats després de lustres sense fer-ho. En coordinació amb l'equip de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, instal·laran dins el riu Ter la seva obra que consistirà en un seguit d'instal·lacions cinètiques que es mouran amb el curs de l'aigua.
Amb la cultura i el pensament com a eina de renovació sociopolítica, Milestone Project es desenvolupa com a expositor, connector i productor d'art contemporani i pensament. Un experiment cultural que abasta una ciutat, Girona. I, sobretot, reuneix una basta xarxa humana de professionals de diferents sectors (pintura, filosofia, sociologia, antropologia, economia, etc.) que any rere any amplien aquesta xarxa, solidificant el projecte i desenvolupant idees socials i innovadores que connecten l'emoció i l'intel·lecte. Tot això amb l'objectiu de sempre del festival, que és arribar a gaudir de l'art com a mitjà d'expressió i del pensament com a camí pel desenvolupament.
Presentació
“El Milestone Project el que pretén és deixar a la ciutat una imatge, una forma de pensar, actual, diferent, atrevida, que és el reflex de pensament en moment actual”, ha afirmat el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que ha afegit que aquestes obres “seran el patrimoni del nostre futur”. A la presentació del festival hi ha participat també els responsables del Milestone Project Girona Xavier Masó i Ignacio Moltó, i l’arquitecte paisatgista de l’estudi EMF i promotor del Projecte de la Vora, Martí Franch.
A la imatge, a dalt, intervenció d'Agostino Iacurci en la passada edició (Foto Carles Palacios). A sota, un moment de la presentació de l'edició del 2016.