Sitges tornarà a convertir-se, el 21 d'octubre, en la referència catalana del món del col·leccionisme. La cinquena edició de la jornada Mercat de l'Art, Col·leccionisme i Museus portarà fins a la vila algunes de les veus més enteses i respectades en aquesta matèria, com són les de Francesc Fontbona, Vicenç Furió, Eliseu Trenc, Núria Rivero, Alberto Velasco, Núria Payán o Mercè Obon.
El certament mantindrà l'esquema i l'essència d'anys anteriors: un intens programa de ponències i taules rodones que estudiarà una tipologia concreta de col·leccionisme, diverses col·leccions d'art antigues, un museu dedicat al col·leccionisme i qüestions d'actualitat relacionades amb el mercat de l'art. A la pràctica, això es traduirà en la presentació i anàlisi de gravats antics, del Museu Deu del Vendrell, de col·leccions com les de Jeroni Faraudo o Narcís Ricart, i de litigis patrimonials com el de Muñoz i Ramonet, que coincideix en el temps amb l'afer de Santa María de Sixena.
La jornada, organitzada conjuntament per Museus de Sitges i la Universitat Autònoma de Barcelona, tornarà a tenir Ignasi Domènech i Bonaventura Bassegoda com a coordinadors científics. La intenció és situar de nou el col·leccionisme i tot el que se'n deriva al centre dels estudis de l'art, un fet històricament inusual i que, en el millor dels casos, passava força desapercebut.
Bona prova d'això és que l'estudi reglamentat del col·leccionisme es va començar a instaurar ara fa vint anys, entenent-lo com una manera curiosa, moderna i interessant d'aproximar-se al fet artístic. Els seus estudiosos justifiquen que totes les obres d'art tenen una trajectòria –creació, compra, venda, robatori, falsificació...– que ajuda a entendre el seu valor real i, a la vegada, que dóna informació variada sobre l'evolució del gust de cada societat.
Els coneixements compartits durant la 5a Jornada Mercat de l'Art, Col·leccionisme i Museus es plasmaran després en un altre llibre editat per Museus de Sitges i la Universitat Autònoma de Barcelona. Un bon corpus de continguts relacionats amb el col·leccionisme que reforçarà tant aquesta branca dels estudis artístics com l'aportació de Sitges al món de les arts.