L’exposició Patrimoni oblidat memòria literària, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), continua aquest mes la seva itinerància i es podrà visitar al Castell-Palau de la Bisbal fins al 30 de setembre de 2016.
El 22 de setembre, a les vuit del vespre, hi ha prevista una conferència de l’escriptor i editor Xavier Cortadellas, qui parlarà sobre els escriptors bisbalencs en el marc de l'exposició.
La mostra relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de l’exposició, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.
La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Vic, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, Centelles, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal...
Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.L’exposició, que ha estat comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany, forma part d’un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l’IRMU i la CCEPC, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats. Aquest projecte preveu editar properament el catàleg de l’exposició i crear una pàgina web on es podrà trobar tota la informació sobre molts més elements patrimonials ‘oblidats’ i els textos que en fan referència, recollits al llarg de dos anys de recerca.