El batlle de Palma, José Hila, acompanyat pels regidors d'Infraestructures i Accessibilitat, Rodrigo A. Romero, i de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió, han visitat les obres de conservació i restauració que s'han començat a realitzar en el voladís de l'edifici de Cort on s'ubiquen les dependències de l'Ajuntament de Palma.
El projecte té un cost de 244.695,48 €, dels quals el 75% seran aportats pel Ministeri de Foment i la resta pel mateix consistori.
El batlle ha destacat que es tracta d'una obra "molt important per mantenir en perfectes condicions el voladís, una part fonamental de l'edifici i també perquè les futures generacions el puguin gaudir com fem nosaltres". Per la seva banda, Rodrigo A. Romero ha informat que les obres tindran un termini d'execució de 6 mesos i que s'ha demanat a una obra que s'està realitzant a la mateixa plaça de Cort que a partir del mes de novembre minimitzi l'ocupació de la via pública per interferir el menys possible en el dia a dia.
Des del departament de Cultura, ha anunciat Carrió, s'organitzaran unes conferències, una vegada acabades les obres per explicar el procés de restauració.
Aquestes obres es fan després que es realitzés un informe sobre l'estat del voladís, aprofitant les obres de reforma i ampliació de la quarta planta de l'edifici de Cort i de la restauració de la coberta que es van realitzar l'any 2010.
La intervenció pretén recuperar la unitat de l'obra sense alterar la seva estructura material i respectant la seva autenticitat.
Alguns dels desperfectes que s'han detectat són una capa molt incrustada de pols per tota la superfície, diverses capes d'oli de lli i altres productes aplicades en intervencions anteriors, així com l'ús de raspalls metàl·lics. A més de fongs, insectes xilòfags, podriment de la fusta així com petits trencaments i pèrdua d'alguna motllura.
La proposta d'intervenció ha inclòs una documentació fotogràfica de l'estat inicial de l'obra, així com la localització en plànol de les diferents patologies detectades. A partir d'ara es procedirà a la neteja, eliminant tota la brutícia incrustada i tractant la fusta contra insectes. A més, s'eliminaran objectes estranys a la fusta constitutiva de l'obra, com poden ser claus metàl·lics o els detritus de les aus. També es reintegraran els volums estrictament necessaris, restituint els empelts de fusta perduts amb una fusta de les mateixes característiques que l'original.
El voladís està recolzat sobre la cornisa de pedra de Santanyí que també serà netejada mitjançant aspiració o brotxes.
Història de l'edifici
L'edifici de Cort és considerat com un dels més emblemàtics i representatius de l'arquitectura civil mallorquina. La volada de la façana principal confereix a l'edifici, per la seva excepcionalitat, el segell més característic i s'atribueix a l'escultor Gabriel Torres Cladera (1640-1704).
L'obra, que ocupa una superfície de 131 m², es troba constituïda per onze bigues que divideixen l'espai en dotze sectors i va ser executat amb fusta de conífera. La base de cada biga principal està esculpit un rostre. L'espai vertical entre les bigues està ocupat per uns panells que denominem fris, en cadascun d'ells hi ha tallada una cartel·la amb ramillets de fruites en els extrems i el centre està ocupat pel rostre d'unes criatures que podrien ser d'origen mitològic. La part exterior està rematada per una cornisa ornamentada per uns elements de fusta tallada.
La seva funció essencial és la de reconduir l'aigua de pluja fora de la façana, mantenint així a l'edifici lliure d'humitat.
Des de la creació i muntatge de la volada s'han succeït una sèrie de reparacions i adequacions. La manca de documentació històrica al respecte, dificulta notablement la identificació exacta dels procediments i materials utilitzats durant aquestes intervencions. El primer informe del qual es té coneixement és del 30 d'octubre de 1828 i l'última va ser les obres de neteja i protecció de la façana i volada de les Cases Consistorials, l'any 2010.