La Nau 16 de Matadero Madrid acull des del 22 fins al 25 de setembre la fira Estampa, que en la seva XXIVa edició presenta el programa més complet de la seva història i reafirma el seu objectiu de foment del col·leccionisme privat en art contemporani.
Les novetats principals en aquesta nova edició són els dos programes internacionals, uns comissaris i directors de museu i un altre de col·leccionistes, que aspiren a estimular els processos d'intercanvi i donar a conèixer la creació i l'activitat d'artistes i galeristes espanyols. A més, Luis Gordillo, artista convidat aquest any, presenta l'exposició oxigenant en la qual revela els seus últims treballs.
La participació en la fira de més de 80 galeries, 300 artistes i 150 col·leccionistes espanyols i europeus, consoliden Estampa com una de les cites més importants de l'art contemporani del panorama nacional.
Programa general
Seleccionat per un Comitè Assessor, format pels col·leccionistes José María Civit, Luis Caballero, Jose Antonio Trujillo, Fernando Panizo i els comissaris Lorena Martínez de Corral, Alicia Ventura, Guillermo Espinosa i Mariano Navarro, el programa general compta amb prop de 50 galeries tant veteranes com emergents. Noms com Juana de Aizpuru, Moisés Pérez de Albéniz, Luis Adelantado, Fernando Pradilla, Cayón, Rafael Ortiz, Juan Silió, Pilar Serra, ArtNueve, Rafael Pérez Hernando, José de la Mano o Maior s'uneixen a altres com Rosa Santos, Espai Tactel , Silvestre, ATM, Area 72, Twin Gallery o Espai Bernal.
Programa MAPA
Aquest programa està comissariat per segon any consecutiu per Guillermo Espinosa. Se centra en les pràctiques artístiques híbrides i està obert a tot tipus d'artistes nacionals i internacionals. La selecció de galeries inclou a Josep de la Font, Et Hall, T20, Adora Calvo, F2, Angeles Baños, Fran Reus, La Gran, Isabel Hurley i Blanca Soto.
Visites i trobades amb professionals de la gestió i el comissariat internacionals. Coordinat per l'Associació Parlar en Art i amb el suport d'Acció Cultural Espanyola, compta amb la participació Jelle Bouwhuis, Comissari Cap del Stedelijk Museum Bureau d'Amsterdam; Casa-Noëlle Farcy, Cap de Col·leccions al MUDAM de Luxembourg; Krzysztof Gutfranski, Comissari independent de Polònia; Ondrej Stupal, director del Centre for Contemporary Arts de Praga; Jürgen Tabor, director de la Galerie im Taxispalis d'Àustria; Paula López Zambrano, Comissària independent de Londres; Thomas Stockmanns, comissari independent dels Països Baixos; Nicolas de Ribou, director de Poppositions de Brussel·les; Charlotte van Buylaere, Comissària adjunta de la Biennal de Bucarest; Pieter Vermeulen, comissari independent de Bèlgica; Vasyl Cherepanyn, director del Visual Culture Research Center (VCRC) de Kíev; Jule Hillgärtner, Director de l'Kunstverein Braunschweig d'Alemanya i Lorenzo Giusti, director del Museu MAN de Sicília ...
En els seus recorreguts per la fira estaran "apadrinats" per professionals espanyols com Daniel Castillejo, director de Artium, Manuel Segade, Director de l'CA2M, i els comissaris Tania Pardo (La Casa Encendida), Ane Aguirre (Tabakalera), Inés Vallejo (Fundació Joan March), Alejandro Alonso, Wendy Navarro, Luisa Espino i Ana Ara (MNCARS), entre altres.
Programa per a col·leccionistes internacionals
En línia amb l'objectiu de la fira de foment del col·leccionisme privat, Eva Ortiz i Amaya Ortuondo de l'agència Artenativ, coordinen un programa específicament dissenyat per apropar als col·leccionistes internacionals a galeries i projectes artístics espanyols.
Col·lecciona
Plataforma de divulgació i foment del col·leccionisme d'art contemporani ajudada per la Secretaria d'Estat de Cultura del Ministeri d'Educació Cultura i Esport, compta amb un espai dedicat a l'impuls del col·leccionisme al nostre país a través de presentacions, trobades i un espai expositiu.
Els fòrums de debat estan dedicats a les estratègies d'extensió social del col·leccionisme d'art contemporani i la internacionalització de l'art espanyol. Aquest any es presta especial atenció al mercat de l'art a València amb la participació dels seus millors galeristes i els representants més importants del col·leccionisme corporatiu i institucional de València.
A més, en l'espai Col·lecciona, la Comunitat de Castella-la Manxa serà l'encarregada demostrar a través d'una exposició el compromís del col·leccionisme d'art contemporani en aquesta comunitat autònoma, amb un fòrum de presentació d'idees i projectes culturals per part dels responsables del govern castellà manxec.
I tot això al costat de les seccions de projectes culturals, obra gràfica, llibres i publicacions, dedicades al disseny i la botiga de la fira amb objectes i edicions. A més dels Premis amb adquisicions atorgats per la Comunitat de Madrid-Estampa, Col·lecció DKV, Col·lecció Manuel Navacerrada, Col·lecció Himàlaia, Col·lecció Taronges amb Art i les Beques de Residència de La Casa Velázquez i de la Fundació Basu per a les Arts de Calcuta, Índia o les visites guiades de la Mà d'una col·leccionista patrocinades per la Fundació Banc Santander amb la col·laboració de l'Associació 9915.
Luis Gordillo
El pintor Luis Gordillo (Sevilla, 1934), nom essencial en la creació pictòrica espanyola des de la dècada dels seixanta, serà l'artista convidat en aquesta edició de la Fira Estampa, amb diferents activitats que reten homenatge a aquesta figura decisiva de la plàstica espanyola la influència en el treball de molts artistes de generacions posteriors ha estat decisiva.
L'exposició oxigenant mostrarà peces noves realitzades expressament per Luis Gordillo per Estampa que reflecteixen les últimes reflexions del pintor sobre la imatge i la trobada entre pintura, fotografia, i imatge digital. Són 20 obres en què es posa de manifest la vitalitat i el geni visual de Gordillo i que constitueixen una magnífica mostra del que José Jiménez, autor del text del catàleg que recull totes les obres originals de l'exposició, diu Gordillo collage.
També dins dels fòrums Col·lecciona tindrà lloc una conversa entorn de la figura de Luis Gordillo, que comptarà amb la presència dels artistes Jaume Aledo, Alfonso Albacete, i els col·leccionistes Pilar Citoler i Antonio Pérez amb la moderació de Mariano Navarro que sota el títol Quan ens vam tornar moderns?, ens guiaran per la memòria de la plàstica espanyola sota el mestratge i influència de Luis Gordillo.
A la imatge, detall d'Sinapse-morta de José Loureiro. Galeira Fonseca Macedo.