Ha tingut lloc l’acte de donació del fons documental de la locutora de ràdio gironina, Francina Boris. La donació ha anat a càrrec de les seves nétes Laia i Ariadna Vidal i Feliu, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles Ribas i del cap del Servei de Gestió Documental, d’Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament, Joan Boadas. El fons està format majoritàriament per la documentació generada en el desenvolupament de la seva activitat professional com a locutora de ràdio i també en l’àmbit de la difusió de la sardana. En total són 8 unitats d’instal·lació amb documentació datada entre 1936 i 2007.
Aquest fons se suma al de Ràdio Girona, que l’Arxiu Municipal custodia des de l’any 2005, i que conté documentació sonora i, en menor mesura, fotogràfica i textual de l’activitat de l’emissora. També inclou correspondència amb entitats i càrrecs públics i partitures de sardanes, a part de documentació en imatge i vídeos que fan referència a activitats i esdeveniments on participà.
Francina Boris i Codina va néixer a Girona l’any 1915 i va ser locutora de ràdio a més de tècnica de radiodifusió i de publicitat, d’ençà de 1968. La seva carrera professional va començar l’any 1933 a Ràdio Girona i l’any 1934 va ser nomenada oficialment locutora de Ràdio Associació de Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya i es traslladà a Barcelona, on va fer de locutora durant la Guerra Civil, i des d’on va radiar diversos comunicats de guerra. Amb l’arribada del règim franquista va ser apartada temporalment dels micròfons, fins que l’any 1942 va tornar a Ràdio Girona locutant programes culturals, sobretot relacionats amb el món de la sardana.
Al llarg de la seva carrera va rebre diverses distincions per la seva tasca com a divulgadora i impulsora de la llengua i la cultura catalanes i, en especial, de la sardana, així com homenatges pel seu paper en la història de la ràdio de Catalunya, com ara la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya (1991), el Premi Nacional de Cultura Popular Generalitat de Catalunya (1994), o la Creu de Sant Jordi, que se li va concedir l’any 2008. Va morir a Girona l’any 2013.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut destacar que aquest és un “reconeixement a una dona que estimava profundament el seu país, i que en èpoques d’absoluta obscuritat va ser capaç de treballar per salvar els mots, ja que va ser la responsable del primer programa radiofònic en català, titulat Nostra dansa, durant la postguerra”. Madrenas també ha volgut recordar que l’Arxiu Municipal conté gairebé 130 fons documentals, dels quals 13 són d’associacions i fundacions, 26 són comercials i d’empreses i 63 són fons personals, i que dins d’aquest és on s’incorpora el de Francina Boris, que és el 5è que correspon a una dona.