Per sort Barcelona té una fira d’art internacional que, encara que no sigui tant mediàtica com són Arco o Feriarte, fa una tasca molt important al nostre país. Es tracta de Swab, que, després de nou edicions, és un referent per conèixer els treballs que realitzen els artistes emergents nascuts a partir de l’any 1975, i s’ha convertit en una fira plenament consolidada dins del panorama artístic internacional.
Swab va començar l’any 2006 per iniciativa d’Espai d’Art Contemporani Diezy7. L’any següent van participar-hi 42 galeries de tretze països diferents, amb una afluència de 6.000 visitants. Actualment s’ha arribat a la setantena de galeries, amb més de 20.000 visitants. És obvi que està lluny de les fires més importants, però compleix una funció essencial en l’art d’avantguarda.
La fira es farà del 29 de setembre al 2 d’octubre al pavelló italià de la Fira de Barcelona, un espai de 2.400 metres quadrats que ha experimentat diverses transformacions, la darrera l’any 1980, quan era encara una font de controvèrsies per la seva arquitectura, allunyada de la idea original de l’Exposició Internacional del 1929.
Swab no és només una fira on s’exposen obres d’art, sinó també un lloc on es produeixen diversos esdeveniments artístics, com per exemple les activitats Solo Swab, Swab Seed i MYAF, i als quals en aquesta edició s’han afegit IN/OUT, Focus Magrib i Cross Bounders.
Els comissaris de Solo Swab són Direlia Lázaro i Zaida Trallero. Aquí és on es poden contemplar els treballs individuals de creadors llatinoamericans que permeten l’aproximació que s’està fent als països de l’Atlàntic i del Carib.
Quant a Swab Seed, és la segona edició en què el comissari, el català David Armengol, procura ensenyar el que succeeix a diferents ciutats europees, entre aquestes Barcelona, amb propostes independents.
Respecte a MYAF, o sigui My First Art Fair, pretén donar a conèixer la trajectòria de tres galeries d’art contemporani que no hagin participat anteriorment en cap més fira internacional, o sigui, que siguin galeries novelles, amb almenys dos anys d’antiguitat i amb artistes de menys de 40 anys.
Swab també ofereix altres novetats, com ara IN/OUT, on es pot apreciar el diàleg entre diferents creadors que serveix per reflexionar sobre la dislocalització o, el que és el mateix: què vol dir estar a fora o a dins. Els comissaris Frederic Montornés i Imma Prieto han seleccionat un nombre d’artistes que cerquen la relació existent en aquest projecte emergent.
Focus Magrib, com el mateix nom assenyala, parteix de la necessitat d’arribar a una entesa i a un coneixement de la realitat de la zona del Magrib, des dels vessants artístics, socials i culturals. De fet, l’interès resideix en el fet d’aproximar-se al món de les galeries d’aquesta zona africana, cas de països com per exemple el Marroc, Tunísia i Algèria, que, encara que estiguin relativament lluny de l’epicentre de creació europea, tenen molt a aportar artísticament. Per això el treball del seu comissari, Xavier de Luca, és essencial a l’hora de poder entendre millor aquests projectes.
Finalment, altres activitats importants de Swab són Swab Stairs, que serveix com a punt de partida de la fira, on participen 10 escoles catalanes i 5 d’estrangeres amb estudiants d’escoles de disseny, que presenten els seus treballs creatius a través de les principals escales del metro de Barcelona, i on el públic podrà contemplar, gràcies a les reproduccions en vinil que es fan, les obres seleccionades.
Finalment, la fira continua concedint diversos premis que permeten l’adquisició de diferents obres, a més de diverses distincions, com en el cas de la millor galeria d’art contemporani, de l’artista jove i del millor artista espanyol i català. Tots aquests premis serveixen també per dinamitzar i activar el mercat de l’art, sobretot, l’emergent i més contemporani, que tanta falta fa dins l’àmbit cultural català.
A la imatge, Alejandro Monge. Holidays in Cayman Islands Armchair. 2016. Mixta 95x72x68cm. 3 Punts Galeria d’Art.