Com ens relacionem amb el fet més traumàtic de la història contemporània europea? Com podem evitar la banalització de les commemoracions i fer de l’acte de memòria un motor d’acció sobre el present?
Amb motiu del 75è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz, el dia 29 de gener de 2020 a les 19.30h, el CCCB de Barcelona proposa un vespre de reflexió sobre aquestes qüestions a través de la imatge i la paraula.
Un realitzador, un escriptor i un historiador que han posat al centre de la seva obra la qüestió de la memòria de l’Holocaust debatran què en podem fer, avui, d’aquest llegat i de quina manera el fet de recordar els moments més difícils del nostre passat pot ser una eina per mirar críticament el nostre temps.
L’acte començarà amb la projecció d’un fragment del documental Et la terre s’ouvrit une dernière fois, del realitzador Arnaud Sauli, sobre el camp d’extermini deSobibor. Tot seguit tindrà lloc un diàleg entre el novel·lista Yishai Sarid, autor d’El monstre de la memòria, i l’escriptora Marta Marín-Dòmine, autora de Fugir era el més bell que teníem. Per cloure l’acte hi haurà una lectura de textos de l’escriptora Charlotte Delbo, supervivent de l’Holocaust, a càrrec de l’actriu Laura Aubert.