S'ha inaugurat a Casa Saladrigas de Blanes la quarta edició del Blanes Photo Festival (BPF), que aplega diverses propostes al voltant del món de la imatge i la fotografia. Organitzat pel GIF –Grup d'Imatge i Fotografia de Blanes- amb el suport de l'Ajuntament i altres institucions i entitats, l'eix central del BPF són tres exposicions fotogràfiques obertes fins al 8 d'octubre.
L'acte que ha significat el tret de sortida del IV Blanes Photo Festival l'han encapçalat el regidor d'Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Mario Ros, i el president del GIF, Tomàs Romero. També han participat regidors i regidores de l'Ajuntament, membres de l'entitat blanenca, i els protagonistes de les exposicions allotjades a Casa Saladrigas: Martí Artalejo, Núria Faig i Joan Marlet.
Després dels parlaments, els tres fotògrafs han fet de guies en la visita inaugural, que ha comptat amb una nodrida participació de públic. Finalment, la vetllada s'ha tancat brindant amb una copa de cava de Blanes, acompanyats per la música en viu del tercer Clau d'Art. Les exposicions del IV Blanes Photo Festival que s'allotgen a Casa Saladrigas es poden visitar en el següent horari: dimarts i dimecres de 10 a 13 h; i els dijous, divendres i dissabtes de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.
Salt, pas a pas, de Martí Artalejo
Martí Artalejo és un fotògraf inquiet que utilitza la seva càmera per mirar el món d'una manera crítica, amb la voluntat de millorar-lo. Treballa com a freelance en projectes individuals i col·lectius, així com en mitjans de comunicació: El Punt-Avui, La Vanguàrdia i l'Agència Catalana de Notícies (ACN), entre d'altres. La seva obra s'ha exhibit arreu de Catalunya i en diversos països europeus, i ha comissat mostres fotogràfiques al Centre Cultural La Mercè de Girona, a la Casa de Cultura Les Bernades de Salt i a la Diputació de Girona.
L'exposició que ha dut a Blanes Salt, pas a pas, retrata la gent de la seva ciutat, la gent que se'n sent part, que se l'estima... o que senzillament hi viu. Fotografia persones dins el seu espai, la seva realitat, allà on se senten més còmodes, sense interferir en res i plasmant el què veu en aquell moment. Mostra la quotidianitat del dia a dia de molts saltencs i saltenques en 366 dies, 366 retrats. Un projecte que està fet a la ciutat de Salt, però que igualment podria ser a Blanes o Barcelona.
Mirades... Viatge màgic al cor de l'Àfrica, de Núria Faig Pujolràs
L'anglesenca Núria Faig Pujolràs presenta un projecte on es convida el visitant a fer un viatge al cor del continent africà, un trajecte que ningú no acaba indiferent, i que el durà a la regió del Tigray. El periple fotogràfic dóna suport a la Fundació Etiòpia-Utopia per tirar endavant el Projecte Kainaverak: poder conservar el sòl i l'aigua. La seva intenció ha estat poder aportar un granet de sorra, per petit que sigui, i fer saber al món que no tot cau en l'oblit.
El 75% de la població rural de la regió del Tigray viu per sota dels marges de la pobresa absoluta. Aquesta zona situada al nord d'Etiòpia és una de les més propenses a patir els efectes de la sequera, i per això cada any milions de persones depenen de l'ajuda alimentària per poder sobreviure. L'objectiu del Projecte Kainaverak és aconseguir que la població sigui auto sustentable i que pugui viure sense necessitat d'haver de recórrer a ajudes alimentàries externes.
Marletgrafies, de Joan Marlet Civil
A través d'aquesta mostra, el mestre de la fotografia Joan Marlet Civil va més enllà de la imatge convencional, investigant, innovant i buscant el camí. Això contribueix al fet que presenti un estil propi, original i inconfusible. Són els Móns Marletians onírics i amb textures que contribueixen a ser la seva carta de presentació. Joan Marlet, conegut amb el sobrenom d'El Mestre, fa 35 anys que imparteix cursets a l'Escola de Foto-Film a Calella.
Ha estat pioner en l'era digital abans que aquestes càmeres es popularitzessin per al gran públic. La seva saviesa l'ha compartit en cursets, tallers i xerrades a Arenys, Mataró, Blanes, Pineda i Malgrat, entre altres poblacions, i també ha exposat en diferents sales d'aquest territori. Investigador, innovador, un estudiós avançat en les tècniques fotogràfiques de cada època, aquesta inquietud l'ha permès imprimir a la seva obra un estil propi, original i inconfusible, molts cops també incomprès per observadors amb poca capacitat evolutiva.
Activitats Paral·leles IV Blanes Photo Festival
A banda de les tres exposicions allotjades a Casa Saladrigues, la quarta edició del BPF també inclou d'altres activitats que tindran lloc al llarg de les setmanes vinents. Així, el 22 d'octubre de 19 a 21 h es farà un Taller d'Edició Fotogràfica per a Tablets i Mòbils, gratuït i obert a tothom, que s'emplaçarà al Casal La Cooperativa.
En aquest mateix indret també s'hi oferirà la conferència El Renaixement de la Fotografia el 9 d'octubre de 17 a 19 h, i el 15 d'octubre al matí un Taller de Fotografia Estenopeica que s'allotjarà al local social de l'AVV de Mas Enlaire. Serà la segona edició que es farà després de l'èxit que ja va tenir l'any passat, i anirà a càrrec del mateix entès en aquest tipus d'instantànies, el fotògraf Xavier Perich.
D'altra banda, també hi ha dues activitats més que s'allotjaran al Centre Cívic de Can Borell. D'una banda, el 7 d'octubre a les 19 h hi haurà una conferència-col·loqui sobre l'Índia Rural a càrrec de Lancy Dodem, de la Fundació Vicenç Ferrer. I de l'altra, es podran visitar dues exposicions del 3 al 29 d'octubre: El Futur comença avui, de la Fundació Vicenç Ferrer, amb treballs de Ramon Serrano; i Blanes amb l'Índia de Vicenç Ferrer, amb obres de Lorena Peláez, Carmen López i Tomàs Romero. L'horari de visites és de dilluns a divendres de 9 a 13,30 h i de 15 a 21 h.