Les Bernardes, la Casa de Cultura del Gironès, de Salt, inaugura el dia 8 d'octubre, el vídeo pòstum sobre la figura de Josep Pujiula conegut també com “en Garrell” i “el Tarzan d’Argelaguer” per les seves populars cabanes de fusta. El treball és obra del cineasta barceloní Ivó Vinuesa i es va enregistrar fins un dia abans de la mort sobtada de l’autor, el passat 1 de juny a causa d’una aturada cardíaca. Les Bernardes va voler dedicar un petit vídeo a Pujiula per fer-ne una exposició -amb l’objectiu que es veiés treballant al poblat de fusta d’acàcia que durant tants anys va crear i destruir- però a causa de la seva defunció, la gravació s’ha acabat convertint en un documental que consta de 22 minuts i es titula “L’últim barret d’en Garrell” (li deien “en Garrell” en honor a la casa del Barri del Pont, on va néixer). L’acte de presentació del vídeo i d’una peça que Pujiula va cedir especialment a Les Bernardes durant el rodatge es farà dissabte a la sala d’actes del centre (a partir de 2/4 de 12 del matí) i comptarà amb la família de l’autor, que ha donat el vist-i-plau al documental, que estarà exposat al centre saltenc fins el 29 d’octubre.
El que havia de ser una petita càpsula de cinc minuts dedicada a la trajectòria d’en Garrell, que va dedicar més de quaranta anys a crear el parc de cabanes de Can Sis Rals, s’ha convertit en un vídeo pòstum que s’entrenarà dissabte vinent. La direcció de Les Bernardes va encarregar al cineasta barceloní Ivó Vinuesa –afincat a Pontós- un vídeo sobre Pujiula treballant en la seva obra. Després d’uns dies de rodatge, el 31 de maig es van acabar les filmacions i l’1 de juny es recollia la peça que l’autor va cedir per a la futura mostra. Però l’endemà, dia 2 de juny, a causa d’un atac de cor moria l’autor a l’edat de 78 anys. Ara, “L’últim barret d’en Garrell” és un retrat de la seva obra i recorda el seu últim barret, el que posava dalt de les seves creacions i que va dir que ja no en posaria més, d’aquí el títol del vídeo.
Robert Fàbregas, director de Les Bernardes, agraeix el suport de la família de Pujiula per poder presentar el documental pòstum i explica les sensacions que va tenir durant les últimes converses amb l’autor garrotxí. “La impressió és que era un home constant, tossut i ferm, i que tenia clar que el que estava fent al bosc era art. I gràcies a aquesta voluntat ara se’l recorda per la seva obra tan singular per la trama d'escultures, cabanes, torres i laberints”. Segons Fàbregas, el vídeo no és un repàs a la trajectòria d’en Garrell “perquè aquesta no era la nostra intenció. El que volíem era que se’l veiés treballant i per això el documental és sobre la seva creació i fent la seva feina dalt de les cabanes”.
Trajectòria de Josep Pujiula
Josep Pujiula i Vila (Argelaguer, 31 de maig 1937 - Argelaguer, 2 de juny de 2016), també va ser conegut com “en Garrell”, “l'home de les cabanes” o “el Tarzan d'Argelaguer”, era torner d’ofici i va dedicar 45 anys a construir i reconstruir el parc de Can Sis Rals o les Cabanes d'Argelaguer, que són unes construccions de fusta formant torres, casetes i un laberint, a més d'un sistema d'estancs i escultures. És un dels exemples del que es coneix com a art brut.
Ja de ben petit jugava als boscos on dècades després, als anys 70, va començar per construir una barraca al costat del riu Fluvià, per guardar-hi una barca, i va anar fent més construccions fins a tenir un vilatge sencer amb més barraques i una casa de tres plantes, connectades per ponts i amb alguna torre. Amb el pas dels anys, va començar un projecte més ambiciós, i es va dedicar a construir el parc amb torres de 30 metres i gairebé un quilòmetre de galeries, tot fet amb branques d'acàcia. Va afegir-hi un laberint que protegia l'entrada dels visitants indesitjables i era molt típic els barrets que instaurava dalt de les construccions més altes.
A les imatges, Josep Pujiula i el cineasta Ivó Vinuesa.