El dia de 30 de setembre, es va tancar la primera temporada de l’exposició “Girona plató”, instal·lada a la Casa Pastors des de mitjans del mes de juny. Al llarg dels 101 dies d’obertura, la mostra ha rebut 20.500 visitants, procedents d’arreu del món. “Girona plató” es podrà tornar a veure del 29 d’octubre al 6 de novembre, coincidint amb les Fires de Sant Narcís.
El perfil de les persones que han visitat l’exposició és divers i va des del públic familiar fins als grans grups acompanyats de guia turístic, passant per parelles i petits grups de diferent tipologia: ciutadans de Girona a la descoberta de noves mirades sobre la seva ciutat, fans de sèries i/o de pel·lícules i actors, professionals del periodisme, turistes que buscaven noves maneres de visitar Girona, professionals del món del cinema i del rodatge o gent encuriosida per descobrir què hi ha darrere les claquetes dels directors o entre les línies dels guions, entre altres.
Cal destacar la bona acollida del públic que ha visitat la mostra i els propis continguts de l’exposició. S’hi ha pogut admirar des d’armes, vestits, escuts i cascos dels personatges de la sèrie Joc de Trons fins a espais de photocall que permeten, per exemple, acompanyar l’actriu Ariadna Gil en la seva travessa del pont de Ferro, en una de les escenes més gironines de Soldados de Salamina. També s’ha pogut passejar pels elements evocadors d’una de les sèries més lligades a la història de Girona, la de la vida de la comtessa Ermessenda, que va posar la ciutat en línia amb els grans poders i amb la immensa força de l’espiritualitat medieval. Tot plegat, recollit i presentat amb un disseny acurat i atractiu, que ha creat espais memorables com la “sala dels guions”, on es copsa bé l’explosió d’imaginació que és el fet de pensar i concebre una idea cinematogràfica.
“Més enllà de l’important impuls turístic, ‘Girona plató’ ha estat una bona eina de projecció internacional de la ciutat i ha permès mostrar, des d’una òptica ben diferent, la vàlua del patrimoni històric, artístic i cultural gironí; al mateix temps, ha posat de manifest un important patrimoni immaterial, a vegades imperceptible amb una visita convencional a la ciutat. Es tracta de l’essència, de l’esperit i del carisma que té Girona, aspectes que la converteixen en un escenari excel·lent per a múltiples històries, ja siguin reals o imaginades”, ha ressaltat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas.
L’exposició es podrà tornar a visitar durant la setmana de Fires de Sant Narcís, del 29 d’octubre al 6 de novembre, en l’horari habitual d’11 a 18h i els diumenges i festius de les 11 h a les 14 h. Paral·lelament a la mostra, s’han organitzat tallers i activitats infantils, i taules rodones en les quals s’han pogut conèixer percepcions de la ciutat que tenen els cineastes que hi han rodat, els quals han destacat, entre altres coses, les facilitats i atencions que han rebut per poder fer els seus rodatges, la comoditat del fet de “rodar a casa”, o l’atractiu que ofereixen espais urbans poc convencionals i poc comuns, racons que van més enllà de la típica “postal“, i que, en canvi, expliquen molt bé Girona i el món que l’envolta. El cicle de taules rodones es clourà el proper 4 de novembre (19.30 h, sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes a Girona), amb un espai de debat on diferents professionals del món de la història, l’arquitectura, el periodisme i l’art posaran en comú les seves visions de l’ús del patrimoni històric de Girona per fer cinema.
L’exposició, promoguda per l’Ajuntament de Girona, ha estat gestionada pel Museu d’Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office. El comissariat ha anat a càrrec de Pep Prieto i Laura Merino. La recerca i la documentació de la mostra ha estat feta per Marta Sureda i Magalí Pons i els muntatges audiovisuals han anat a càrrec d’Òscar Valls. El disseny i la instal·lació són obra de Cristina Masferrer i Eva Micaló.