L’MMB presenta de l’11 d’octubre al 15 de novembre Traineres. Suor i salnitre al Cantàbric, un recull del seguiment que el fotògraf Humberto Bilbao ha fet d’aquest esport de rem en els darrers 15 anys. Amb aquesta exposició fotogràfica, Bilbao vol construir una història que mostri l’autenticitat de l'esport tradicional de les competicions de traineres. Imatges èpiques de la lluita contra el mar, retrats d’esforç i derrota, èxtasis d’alegria, així com moments que només els mateixos protagonistes coneixen són les característiques d’aquesta obra.
Es tracta d’una selecció de les fotografies més espectaculars i més representatives d’aquest esport de rem que el fotògraf de Castro Urdiales ha fet en els darrers 15 anys, seguint les competicions de traineres per tot el Cantàbric – Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc –. Es tracta de fotografies en blanc i negre amb tractament pictòric, que cerquen eliminar els colors identificatius i l’element competitiu dels diferents clubs i pobles amb representació a les regates de traineres i mostrar l’èpica de l’esport més enllà dels clubs concrets.
En destaquen les instantànies dels moments que habitualment els afeccionats no veuen perquè no són accessibles, com la lluita de les traineres contra onades de fins a quatre i cinc metres d’alçada. En totes elles, el fotògraf ha volgut destacar l’element humà de les regates i de fora de la competició amb l’alegria, el patiment o el fracàs en els rostres d’esportistes i afeccionats de l’esport.
Les regates de traineres
Les regates de traineres que avui dia animen l’estiu de la costa cantàbrica són l’expressió final esportiva del que un dia va ser una feina imprescindible. Els que arribaven primer a port amb el peix aconseguien millors preus. L’últim a arribar l’havia de llençar. Aquestes regates han aconseguit la professionalització d’un esport restringit a una àrea molt concreta, i un impacte social a tota la cornisa cantàbrica, especialment al País Basc.
Aquest esport tradicional, que es remunta a la pesca de balenes, se celebra en la forma actual des de finals del S.XIX com a entreteniment de la reialesa espanyola que estiuejava a Sant Sebastià i Santander. Els clubs de remers, que s’identifiquen habitualment amb el seu poble d’origen, competeixen i són acompanyats per afeccionats que consideren aquest esport gairebé una “religió”. Així ho demostra el fet que els escuts dels clubs són inscrits en les làpides de més d’un dels seus seguidors, com mostra l’exposició d’Humberto Bilbao.
Humberto Bilbao
El fotògraf, del poble mariner càntabre de Castro Urdiales, és afeccionat al rem des de nen. Aquesta passió el va impulsar a ser el primer a fer fotografies de les competicions de traineres al mateix nivell dels esportistes, des del mar. Això complica la realització de les fotografies, que es fa a pols i amb grans objectius, obligant el fotògraf a conèixer en profunditat tant l’esport com la mar. D’aquesta manera, Humberto Bilbao ha pogut retratar moments decisius i espectaculars d’aquest esport de rem, com el naufragi de la trainera del club de Santurtzi, a la regata de Plencia l’any 2002. Un seguiment que ha tingut repercussió a mitjans d’arreu del món amb reportatges a publicacions com L’equipe, l’XL Semanal, el EPS i la revista Geo.