El Museu del Romanticisme inaugura el 25 d'octubre l'exposició temporal La Moda Romàntica. Comissariada per Eloy Martínez de la Pera i l'assessora científica Elvira González, la mostra es podrà visitar fins al 5 de març de 2017. En ella, a més de 22 models femenins i masculins disseminats en el context de les sales del museu, com a recreació de l'ambient de l'època, s'exposaran figurins procedents de revistes de moda de l'època i fotografies estereoscòpiques de comerços i tallers de moda.
La moda és un dels fenòmens socials més interessants del segle XIX: temps de traumàtics i apassionants canvis que transformen tots els ordres de la vida quotidiana i que tenen a la burgesia com a indiscutible protagonista. En aquest segle, triomfen els primers grans sastres amb firma pròpia, apareixen les revistes de moda i dames i cavallers sucumbeixen, per primera vegada en la història, als canvis de temporada amb les seves tendències particulars.
L'exposició La Moda Romàntica destaca un dels aspectes d'aquest gran fenomen: el dels usos socials del vestit al llarg del període romàntic, en què el viure quotidià estava indissociablement unit a l'observança de les rígids costums establertes.
L'estricte protocol disposava la indumentària adequada al decòrum propi de cada activitat: el diari, el passeig, la visita o el ball; i als diferents esdeveniments socials, polítics o religiosos. L'exposició presenta, així mateix, l'evolució que es produeix en el vestit des de començaments de segle i al llarg del regnat d'Isabel II.
A la mostra es podran contemplar fracs, levites i armilles de cavaller, juntament amb vestits femenins de passeig, de Goya, de ball o de núvia i fins i tot alguns models infantils, que ofereixen una visió global dels usos socials de la moda al segle XIX.
Dècada a dècada, la silueta femenina pateix espectaculars canvis que la transformen: des del vestit imperi, fruit del furor neoclàssic amb què s'inicia el segle, fins a les impressionants i voluminoses faldilles dels anys 60 -ahuecadas amb crinolinas-, passant per la austeritat de la dècada del vestir en 1840 o el desenvolupament del bust i les prominents mànigues dels anys 30. el vestit masculí es manté, però, gairebé immutable durant la centúria.
El viatge en el temps que proposa el Museu del Romanticisme als seus visitants acaba de cobrar vida en el moment en què podem apreciar els vestits pensats, dissenyats i confeccionats al segle XIX en els espais en què van ser viscuts. És fàcil imaginar el cruixir de les teles en moviment del vestit de societat a la sala de ball de la casa o commoure davant del vestit de núvia a l'oratori.