El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) de La Corunya inaugura l'exposició Treball Absolut de l'escultor basc Juan Luis Moraza (Vitòria, 1960), comissariada per Antón Castro (Muxía, 1952), que reuneix una àmplia selecció d'obres, tant de sèries anteriors com de nova creació, realitzades específicament per a aquesta mostra. Moraza es troba en un lloc indiscutible dins el panorama de l'art contemporani espanyol, sent un dels artistes més destacats i influents de la seva generació.
L'exposició critica la implantació en la societat actual del concepte de Treball Absolut, aplicat indistintament a qualsevol aspecte de la nostra existència: treballem les emocions, treballem el nostre cos, treballem les nostres relacions, la nostra imatge i fins i tot el nostre descans, convertint la laboriositat natural a una capitalització instrumental i accelerada de l'experiència. A Treball Absolut, Moraza desconfia del paper que la societat atribueix als seus individus, obligant-los a ser productius "fins al descans", i l'obligatorietat de competir en un mercat on qualsevol experiència és plenament "cotitzable", sent considerada una forma de mandra si no contribueix a la riquesa.
Com a contraposició, l'artista reivindica la laboriositat, la noblesa de l'esforç, la dedicació, el gaudi, la cura o l'amor per la feina ben feta com els valors que sostenen la vida de l'individu i que donen sentit al concepte de treballar, per sobre d'aspectes purament econòmics o productius, imperants en la societat actual.
L'exposició Treball Absolut, que estarà oberta al públic fins al 5 de març de 2017, s'organitza en set seccions, que expliquen aquest concepte transversal a través de diferents escenaris de la societat actual: Tug of Work, Erosis, Calendari de festes laborals, República, Programari, Anormatividad i La festa com a ofici.
Moraza i la concepció interdisciplinària de l'art contemporani
La trajectòria artística de Moraza s'ha desenvolupat especialment en el camp de l'escultura, concebuda com un camp obert de possibilitats capaços d'integrar pintures, objectes, instal·lacions i creació audiovisual en diferents formats, tècniques i contextos.
L'extensa tasca de Moraza com a artista inclou una notòria aportació en totes les dimensions del camp artístic: elaboració, interpretació, transmissió, comissariat i gestió. Cal destacar la seva fertilitat, la seva tenacitat i la seva capacitat d'integració interdisciplinar i de treball en grup, així com la seva concepció interdisciplinària de l'art, el que li ha permès col·laborar amb físics com Juan Manuel Parrondo, matemàtics com Capi Corrales, sociòlegs com Luis Castro Nogueira , coreògrafs com Ion Munduate i Blanca Calvo, gastrònoms com Andoni Luis Aduriz o Mario Sandoval, psiquiatres i psicoanalistes com Carmen Gallano, arquitectes com Francisco Arques, etc.
La seva tasca com a artista ha discorregut paral·lela a una permanent i fructífera dedicació a l'elaboració discursiva i a la creació teòrica, i ha adquirit una solvent reputació com a pensador de l'art a través de més d'un centenar de conferències, tant nacionals com internacionals, la publicació de desenes d'assajos en revistes, llibres de col·laboració i catàlegs, així com diversos llibres propis. Moraza és també conferenciant, docent, gestor d'activitats artístiques i fins i tot ha comissariat diverses exposicions a Espanya.
Ha realitzat exposicions tant nacionals com internacionals durant els últims trenta-cinc anys. Entre els seus més de vint exposicions individuals cal destacar república que va presentar el 2014 al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia.