S’ha posat en funcionament el Portal Gaudí (
www.portalgaudi.com), el web que aplega, per primera vegada, el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí, l’òrgan encarregat d’impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí, neix com a resposta a la necessitat d’aplegar en un únic espai l’obra monumental que l’arquitecte va projectar i construir a Catalunya.
Portal Gaudí vol fer accessible als usuaris d’arreu del món la història i personalitat d’Antoni Gaudí com a arquitecte universal i tots els béns monumentals que es conserven a Catalunya. Vol ser, doncs, un lloc de referència per aquelles persones interessades a conèixer l’obra que l’arquitecte va deixar a Catalunya.
Per al disseny de la pàgina web, s’ha estudiat tot allò que va inspirar Gaudí durant la seva trajectòria i la seva obra, per tal de transmetre de la millor manera possible el seu estil característic. Portal Gaudí té un disseny sobri i minimalista que potencia l’obra de l’artista per tal de no interferir amb les imatges de les obres, que volen ser les autèntiques protagonistes del portal.
Han presentat el Portal Gaudí el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró Joaquim Fernàndez. La presentació ha tingut lloc en el marc de la sessió anual del Consell Gaudí, que s’ha celebrat a la Nau Gaudí de Mataró.
El web es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) per tal de fer accessible el contingut tant a públic local com internacional, i amb un disseny responsiu que facilita la consulta des de qualsevol tipus de dispositiu mòbil.
El contingut de Portal Gaudí s’estructura en sis apartats: “Els Edificis”, “Antoni Gaudí”, “Consell Gaudí”,” Activitats”, “Recerca i coneixement” i “Vull Visitar”.
El principal apartat i eix vertebrador del web és “Els Edificis”, l’espai on es troben els catorze béns monumentals de Gaudí a Catalunya, set dels quals són Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cadascun dels edificis conté informació sobre la seva història i construcció, informació pràctica per a la visita, fotografies en alta resolució, ubicació en el mapa i enllaços als materials de recerca relacionats i les principals activitats programades en aquell edifici.
L’altre eix destacat és l’apartat biogràfic d’Antoni Gaudí, un espai molt visual, inspirat en la natura i el trencadís. A mesura que l’usuari avança en la lectura de la línia del temps, que va des del seu naixement, l’any 1852, fins a la seva mort, el 10 de juny de 1926, va descobrint els moments més destacats de la seva vida i de la seva obra.
Els altres continguts de Portal Gaudí són l’agenda d’activitats i l’espai de recerca i coneixement. Aquest darrer permet, a través d’un cercador, consultar documentació relacionada amb els edificis, com són planimetries originals, expedients d’obra i declaracions de protecció.
Una de les funcionalitats més destacades del web és la de “Vull Visitar”, identificada per una icona amb un cor. Cadascuna de les fitxes de les obres de Gaudí inclou la icona que l’usuari pot clicar. A través d’aquesta acció, l’usuari genera una llista de desitjos dels edificis que vol visitar. La fitxa dels edificis seleccionats o llista de desitjos es pot descarregar en PDF, es pot imprimir i compartir a les xarxes socials i per correu electrònic.
Pel que fa a la comunitat virtual, Portal Gaudí vol promoure la mirada dels visitants de les obres de Gaudí a través d’una galeria fotogràfica que recull les imatges que els usuaris han compartit a la xarxa social Instagram. L’espai visual està moderat a través de diverses etiquetes, com la de Gaudí i la dels propis edificis, i mostra les fotografies que han realitzat els usuaris que han visitat els diversos béns monumentals. Per fomentar aquesta participació, Portal Gaudí posa en funcionament, des d’avui, dues etiquetes més #PortalGaudi i #ConsellGaudi.
Durant la presentació del web, s’han tractat altres temes de caràcter divulgatiu com són la configuració del Passaport Gaudí, un document adreçat al visitant que recull la informació de l’obra catalana de l’arquitecte i certifica la visita a tots els béns gaudinians; la configuració de l’Arxiu Fons Digital de Gaudí, que té per objecte recopilar tota la informació de què disposen els gestors dels béns per poder nodrir, progressivament, el Portal Gaudí i esdevenir l’arxiu digital de l’obra gaudiniana, així com la possibilitat de la creació de la Ruta Gaudí.
També s’ha presentat el programa del II Seminari del Consell Gaudí, que se celebra el 12 de desembre i tractarà sobre la gestió dels usos a l’obra de Gaudí.
Consell Gaudí
Creat l’any 2014 pel Govern, el Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és el resultat d’unir voluntats i esforços en la vetlla i l’impuls del patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat.
El Consell es va gestar a partir de la Declaració de Mataró, tot aprofitant el 130è aniversari de la primera obra gaudiniana: la nau de blanqueig de la cooperativa La Obrera Mataronense. En aquest document, entitats culturals, col·legis professionals i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí, es van comprometre a treballar per preservar i promoure de manera conjunta la seva obra.
L’òrgan, presidit pel Conseller de Cultura, està format pels gestors dels edificis de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i responsables del Govern de la Generalitat.
Entre les tasques que té encomanades, el Consell és el responsable de constituir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, facilitant-ne l’estudi, promoure la seva visita i fomentar la recerca sobre la vida i obra de l’arquitecte.
Actualment, formen part del Consell Gaudí: la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Basílica de la Sagrada Família, els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, el Col·legi Santa Teresa-Ganduxer, la Cripta de la Colònia Güell a Santa Maria de Cervelló, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Casa Batlló, la Pedrera, el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, el Portal i Tanca de la Finca Miralles, la Casa Calvet, els ajuntaments de Barcelona, Reus i Riudoms, els Departaments de Cultura, d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Càtedra Gaudí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.
A les imatges, el nou portal. A sota, presentació de la nova web.