L’Ajuntament de Girona posarà en marxa a partir del dia 4 de novembre la Sala de Lectura Girona Centre, ubicada a l’espai de l’antiga Biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura i que estarà activa fins a l’obertura de la nova Biblioteca Ernest Lluch. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el delegat dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten, participaran a la inauguració, que es farà a les 17.30 h.
La nova sala és un servei de Biblioteques de Girona que s’ha ideat com a espai de lectura per a tots els públics i que ofereix els serveis bibliotecaris bàsics. L’horari d’obertura serà de dilluns a divendres, de les 17 a les 20 h.
Es comptarà amb els serveis de préstec a sala i, amb el carnet de la biblioteca, les persones usuàries es podran endur els mateixos documents que a qualsevol altra biblioteca. Hi haurà un fons inicial de 1.500 documents, entre els quals hi ha llibres per a diversos públics (adults, joves i infants), a més de fons audiovisual i diaris i revistes. La sala disposarà també de dos ordinadors d’accés públic a Internet i servei Wi-Fi. Així mateix, s’oferirà una programació d’activitats especialment adreçades al públic infantil.
Després del tancament de la Biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura pel trasllat a la nova seu com a Biblioteca Carles Rahola, ara es recupera el servei bibliotecari al centre de la ciutat. Tot i que està previst el trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura, mentre no es realitzin les obres s’oferiran els serveis bibliotecaris bàsics gràcies a la Sala de Lectura que s’ubica en l’espai on s’ubicava l’antiga zona infantil de la Biblioteca Pública.
Cal esmentar que, fruit de les obres realitzades, ha quedat al descobert i visible un espai patrimonial. En aquest sentit, es pot veure el traçat de l’antic carrer de Fontanilles i del pati i part de les estances d’una casa d’aquest carrer. Els materials arqueològics localitzats indiquen una cronologia de fundació de finals del segle XIII i principis del segle XIV.
Aquest servei compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que ha cedit l’espai que anteriorment ocupava la Biblioteca Pública per ubicar-hi aquest servei i, en el futur la Biblioteca Ernest Lluch. Així mateix, també compta amb el suport del Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya, que possibilitarà que aquesta sala tingui accés al catàleg col·lectiu i que aquest sigui consultable i accessible de la mateixa manera que qualsevol biblioteca pública.