El Museu Marítim és el marc de l’exposició Fills de l’oceà, que aplega les fotografies de Javier Teniente que es configuren com un homenatge a les comunitats de pescadors artesanals.
L’exposició té un total de 76 obres que posen rostre a 16 comunitats dels quatre grans mars que depenen gairebé exclusivament del mar. Pescadors artesanals que viuen del mar i per al mar, que l’estimen i el veneren, i que d’aquest obtenen tot el necessari per sobreviure.
El fotògraf de Vigo va desenvolupar aquest treball durant cinc anys, en què es va integrar en cadascuna de les comunitats retratades, convivint i treballant amb els pescadors locals. Un treball de caràcter etnogràfic que retrata la vida d’aquests pobles, vinculats al mar i a la pesca. Teniente destaca el cas dels “últims grans caçadors de balenes”, a Indonèsia. Segons la tradició oral, la pesca de balenes en aquesta zona es remunta al 1410 i, actualment, tota la comunitat viu de la caça de quatre o cinc cetacis l’any.
Les fotografies documenten la forma de vida de comunitats d’arreu del món que fan de la pesca el seu principal mitjà de supervivència alhora que fan una crida contra la sobreexplotació dels recursos marins i els atacs que reben els ecosistemes on desenvolupen la seva activitat les comunitats protagonistes de les seves fotografies.
A la imatge, Madagascar de Javier Teniente.