L'Hospital de Dénia acull els dies 9, 10 i 11 de novembre la 3a edició del Congrés Internacional d'Espais d'Art i Salut. La inauguració de la trobada ha anat a càrrec del director-gerent i el director assistencial del Departament de Salut de Dénia, Ángel Giménez i Juan Cardona, respectivament, i la directora del Congrés i del Projecte cuidArt, Alicia Ventura.
El doctor Giménez ha destacat la importància d'aquesta 3a edició del congrés, la celebració consolida al Departament de Salut de Dénia com a referent internacional en totes aquelles matèries en què convergeix l'art i la salut, com la Neuroestètica o la Musicoteràpia. "Estem molt orgullosos de ser el centre sanitari d'Espanya pioner en la introducció d'elements artístics i emocionals en l'entorn sanitari", ha subratllat. A més, ha afegit, "un congrés d'aquestes característiques situa a Dénia al mapa internacional en matèria d'Art i la Salut".
En aquest sentit, el doctor Giménez ha destacat el treball de la directora, Alicia Ventura, com "artífex d'una important tasca que ha permès no només humanitzar els espais sanitaris, sinó també generar benestar en els pacients, sobretot en els crònics". A més de la celebració de tallers, el gerent ha posat èmfasi en altres activitats artístiques com l'escultura, la pintura mural, la sala d'exposicions o la col·laboració amb institucions i entitats locals.
La confluència de l'art i la salut a través de diferents tècniques i disciplines s'ha canalitzat al llarg d'aquests anys a través del Projecte Art, cuidArt, que es desenvolupa al Departament de Salut de Dénia des del 2009. La seva directora, Alícia Ventura, ha agraït a la Direcció de Marina Salut i els seus professionals "el suport al projecte des dels seus inicis, que es confirma, ha dit, amb la celebració de la tercera edició del Congrés Internacional d'Espais d'Art i Salut".
Per la seva banda el director assistencial del Departament de Salut de Dénia, Juan Cardona, ha destacat la introducció d'elements d'anàlisi quantitatius i qualitatius en el Projecte Art de l'Hospital de Dénia, com els estudis realitzats en Musicoteràpia aplicada als pacients que han patit un ictus o l'intent de reduir els efectes secundaris en l'aplicació de quimioteràpics en Oncologia.
Classe magistral de Neuroestètica
La inauguració oficial ha donat pas a les ponències del congrés. El primer bloc s'ha centrat en les Pràctiques artístiques i culturals amb i des dels hospitals, sota la direcció Dr. José Miralles, professor de la Universitat Politècnica de València i director de la Càtedra Art i Malalties. A primera hora de la tarda ha tingut lloc la classe magistral d'aquesta primera jornada, a càrrec del "pare" i fundador de la Neuroestètica, Semir Zeki (Catedràtic de la University College of London), que ha pronunciat una conferència sobre "La neurobiologia de les experiències estètiques i el significat de la bellesa". La jornada ha acabat amb la taula de Neuroestètica, on han participat els doctors Octavio de Juan, Marcos Nadal, Antonio Martín i Luiz Martínez.