Durant dos dies, 17 i 18 de novembre, experts de museus, universitats i centres de recerca europeus, americans i asiàtics, junt amb professionals del sector, es van reunir al Museu Nacional d'Art de Catalunya per parlar de la joieria en diàleg amb les diverses arts, des de l'època medieval fins a la modernitat, en un context geogràfic mundial i en paral·lel a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
En aquest congrés, on van participar 162 persones, es van presentar més de 30 ponències a càrrec d'especialistes de centres com ara el Museo Calouste Gulbenkian de Lisboa, Rijksmuseum, d'Amsterdam, el Victoria and Albert Museum, de Londres; el Museum of fine Arts, de Boston; el Bard Graduate Center, de Nova York; el Museum of International Folk Art, Santa Fe i les universitats de Londres, Columbia, Porto, Munic, Ben-Gurion of the Negev, Florida, Saragossa i Barcelona, entre d'altres. També han participat professionals del sector, com la joieria Tifannys de Nova York i diferents membres del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (Jorgc).
Mariàngels Fondevila, conservadora d'Art Modern i Contemporani del Museu Nacional i directora científica del congrés, valora especialment «la varietat de temes presentats, el seu caràcter interdisciplinari, temàtic i geogràfic. La joieria dóna peu a relats molt diferents i demostra que són necessaris enfocaments tant històrics com antropològics, estudiar-la des del punt de vista del disseny i de la història de l'art, de la música o la literatura, i també visions més tècniques com la que es pot aportar des de la gemmologia, per exemple.»
El congrés de joieria va néixer el 2012 amb l'objectiu d'impulsar l'estudi de la joieria com a disciplina acadèmica. Barcelona va acollir aquesta tercera edició després de les celebrades a La Bañeza, el 2012, i Madrid, el 2013.
L'edició d'enguany ha estat organitzada pel Museu Nacional en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el Museo del Traje, i amb el suport del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (Jorgc), Misui, l'Instituto italiano di Cultura i el patrocini de D'Or joiers.