El dia 3 de desembre, La Casa Encendida de la Fundació Montemadrid celebra el seu XIV Aniversari. En l'últim any, el centre ha acollit exposicions com Animalista. Representació, violències, respostes; Lizzie Fitch / Ryan Trecartin. Priority Innfield; Adéu al rombe. Teresa Lanceta; El curs natural de les coses; B. Wurtz. Obres escollides, 1970-2016, i Conflictes de fronteres.
Cadascuna de les exposicions ha comptat amb activitats relacionades com les propostes per Xemeneia, el programa d'aproximació a l'art contemporani de La Casa Encendida, pel qual han passat més d'una vintena d'artistes i agents del món de l'art entre els quals destaquen Teresa solar Abboud, Kiko Pérez, Col·lectiu Som Nosaltres o Lois Patiño, entre d'altres.
A més, La Casa es consagra un any més en el seu suport a la música electrònica amb la celebració de festivals com Electrònica a l'abril o La Terrassa Magnètica. En teatre i dansa destaca el festival internacional d'arts escèniques ÍDEM.
2016 també ha estat l'any de noves apostes com els festivals d'arts escèniques Ser públic i De Salonnières i també Primera Persona, dut a terme al costat del CCCB, i que es mou entre el literari i el performatiu.
El centre continua apostant per una línia de programació de caràcter femení amb Princeses i Darthvaders, el festival d'humor i creació d'òptica femenina des de la guerrilla, o amb she makes noise, una aposta per visibilitzar la feina de les dones dins de la música electrònica , l'experimentació sonora i el cinema més arriscat.
La sala audiovisual de la Casa ha acollit, entre molts altres, els cicles de cinema contemporani 'juas !, que ha comptat amb la presència del cineasta indie Rick Alverson; ¡Ratatata !, que ha projectat pel·lícules que aborden la guerra des de punts de vista i formes originals; ¡SHOCK !, enfocat a mostrar el nou thriller del segle XXI amb una selecció d'obres d'EE. UU., Índia, Xile i Japó, i ¡WOW !, que ha abordat el cinema fantàstic i de ciència ficció al segle XXI. També ha destacat el cicle sobre la figura de Birgit Hein (Berlín, 1942) considerada una de les figures més importants de la història del cinema experimental o el cicle "Del traç al píxel. Més de cent anys d'animació espanyola" que va sorgir del desig de mostrar una història poc coneguda: la del cinema d'animació espanyol.
Des de l'àrea de Solidaritat s'ha continuat amb el cicle de conferències Dones contra la impunitat que ha apropat les veus dels premis Príncep d'Astúries Saskia Sassen o el premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchu, entre moltes altres. En el cicle Conflictes de fronteres, organitzat al costat de Le Monde diplomatique en espanyol i la Fundació Mondiplo, hi han participat experts com David Gardner, Javier de Lucas o Sami Naïr. I en l'àrea de medi ambient han destacat cicles com les visites a edificis sostenibles, les jornades de gentrificació, el cicle de cinema Ocellaires o conferències com la de Satish Kumar.