Del 16 al 31 de desembre, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i els seus voltants seran la localització de la catorzena edició del Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya que organitza Drap-Art, la plataforma d’artistes, dissenyadors, artesans i creatius que converteixen la brossa en art. A més, Drap-Art celebra que fa vint anys que treballen per promoure arreu el reciclatge creatiu.
L’edició d’enguany, com ja és habitual, té un vast programa: exposicions col·lectives d’obres d’art i objectes de disseny realitzats amb materials de rebuig, intervencions en l’espai públic, mercat d’artesania, tallers d’intercanvi i reparació de joguines, un àmbit dedicat a la reflexió, a més d’una desfilada de moda, amb peces de dissenyadors de Barcelona, Pittsburgh i Montevideo, i projeccions. Com a novetat, els organitzadors presenten unes jornades de creació en directe, tot recuperant la Marató de Creació i Reciclatge de Barcelona, que es va celebrar a les beceroles del festival. En aquesta ocasió, ocupa el Hall del CCCB entre el 16 i el 18 de desembre. Una trentena d’artistes crearan les seves obres en directe davant del públic, acompanyats de performances, concerts, videoprojeccions, tallers i sessions de DJ. A més, per vuitè any consecutiu, s’atorga, a càrrec del grup Hera, el premi Residu’Art en les categories d’artista emergent i artista professional.
Destaquen les intervencions a l’espai urbà de Thomas Nölle, que projecta un mosaic gegant a la plaça dels Àngels amb materials recuperats pel projecte Marviva de l’Agència de Residus de Catalunya, i de Stephanie Senge, que té programat un taller d’una setmana de creació d’escultures i pancartes i que preveu culminar amb una Manifestació del Consum que recorrerà les Rambles i la plaça de Catalunya fins a arribar al CCCB.
L’exposició col·lectiva High Lights, que es pot visitar del 16 al 31 de desembre, inclou l’obra de prop de setanta artistes i dissenyadors emergents i internacionals més destacats que han participat a Drap-Art al llarg de les dues darreres dècades. Aquesta mostra es va poder veure del 9 de setembre al 9 d’octubre al RE:NEW Festival de Pittsburgh, el debut de Drap-Art als Estats Units. La internacionalització del festival és a hores d’ara una realitat. Al llarg de l’any, ha arribat fins a Montevideo, on es va celebrar el Drap-Art Uruguai i pensen repetir l’experiència del 18 al 28 d’abril del 2017. A més, Tanja Gras, directora del projecte, confirma que estan treballant per portar el projecte, que és una referència a la capital catalana, també a Xile i a l’Argentina.
El Festival Drap-Art s’ha consolidat, edició rere edició, com un aparador atractiu de les tendències artístiques que treballen a partir del reaprofitament de materials de rebuig. Des del 2010, Drap-Art organitza mercats de reciclatge artístic i consum sostenible al llarg de l’any i organitza, entre d’altres, per exemple, activitats conjuntament amb l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial. Drap-Art és, però, sobretot una plataforma activa des d’on es vol fomentar un consum més responsable i enarborar el lema de les tres R sostenibles: reduir, reutilitzar i reciclar.
A la imatge, Drap-Art al Festival de Pittsburgh. Foto Jennifer Saffron.