Del 15 de desembre del 2016 al 15 de gener del 2017, el Museu Marítim de Barcelona presenta Vida aquàtica de Raül M. Beteta. L'exposició reuneix 15 escultures d'animals marins fetes a partir de metalls de rebuig per l'escultor Raül M. Beteta
El Museu Marítim de Barcelona inaugurarà, el dia 15 de desembre, l'exposició Vida aquàtica, una mostra de l'obra de l'escultor Raül M. Beteta. Les escultures que es podran visitar al vestíbul del Museu Marítim converteixen metalls de rebuig en animals marins. L'autor, amb gran maestria i habilitat per a la fusió de metalls i ús de mecanismes en desús, dóna vida a uns animals marins totalment metàl·lics. Les peces, a més, contenen sensors de moviment que s'activen quan el visitant s'hi apropa. Així, en paraules de l'autor "els materials de rebuig tenen una segona oportunitat i recobren vida amb creacions inspirades en models naturals que intenten imitar no tan sols el moviment sinó també el caràcter i, sobretot, l'essència de vida que desprenen tots els organismes de mar".
La sensació de vida de les peces contrasta amb els metalls i materials reciclats amb els quals han estat creades les figures. L'afició de l'autor pel fons marí i la seva feina com a operari en una empresa familiar de màquines industrials trituradores de metalls són el punt d'inflexió que fan que Raül Martínez recopil·lés grans quantitats de metalls i materials i els dónes forma. Fa gairebé vuit anys, va crear la primera peça a partir d'aquests metalls i de sensors, i altres materials de deixalleria. Amb gran enginy i autoaprenentatge va soldar i arreglar mecanismes donant-los-hi una nova forma: la d'animals marins. Així, motors de vehicles fora d'ús, paraigües, ferros de retalls de tallers, encenalls metàl·lics, etc., donen vida a meduses, bancs de peixos, un cranc ermità, un caballet de mar, estrelles, una tortuga, entre d'altres.
La màgia de l'exposició, conformada per 15 escultures mecàniques, rau en la interacció entre el visitant i les peces. I és que aquest apropament ofereix l'oportunitat de conèixer tant la naturalitat de les espècies com la simplicitat dels seus mecanismes. Aixi, el recorregut pretén ser un petit mostrari de formes, materials i sensacions que no tan sols ensenyen sinó que també diverteixen i entretenen.
L'exposició es podrà visitar fins al 15 de gener de 2017 al vestíbul del Museu Marítim de Barcelona, on també es troba exposada l'obra de Raül M. Beteta Balena/veler. Aquesta peça dóna la benvinguda als visitants de l'MMB des de la inauguració del nou vestíbul, el gener d'aquest any.