Els equipaments patrimonials de Catalunya han organitzat per aquestes festes de Nadal un ampli ventall d’activitats per a gaudir del patrimoni i de la cultura en general. L’oferta s’adreça a tots els públics, destacant-ne aquelles activitats adreçades als infants i a les famílies: des de tallers per aprendre la nostra història d’una manera lúdica i experimental, teatre i espectacles, cantada de nadales, conta-contes i exposicions que evoquen la celebració de les festes nadalenques.
L’oferta cultural es pot consultar a la nova agenda en línia del web
patrimoni.gencat.cat/nadal2016, impulsada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. L’usuari podrà triar entre una oferta de prop de 150 activitats organitzades per museus, monuments, arxius i biblioteques que s’han sumat a la iniciativa.
Activitats als equipaments de la Generalitat
Pel que fa als equipaments patrimonials de la Generalitat, destaquen els espectacles de teatre i contes per a famílies i els tallers que organitza el Museu d’Història de Catalunya per aprendre més sobre les nostres tradicions nadalenques.
Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) tornen els ja clàssics tallers de les vacances de desembre. Al MNAT, us podreu convertir en romans o en investigadors del CSI a la Necròpoli Paleocristiana, i al mNACTEC, realitzar decoracions nadalenques. El 29 de desembre, el Patge Xiu-xiu, recollirà les cartes a Ses Majestats els Reis d’Orient al pati del mNACTEC.
El Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) també programa tallers per a tota la família. A Barcelona, hi haurà activitats creatives al voltant de la pintura rupestre, còmics sobre els herois de l’antiguitat clàssica i jocs; al Monestir de Sant Pere de Galligants (MAC-Girona), taller de fanalets i decoracions de Nadal, i a Empúries s’aprendrà com eren els calendaris, l’escriptura o els amulets a l’antiga Roma.
Al Museu d’Art de Girona aposten pels aspectes més divertits i originals de les tradicions i festes gironines com la corona de Nadal, que donarà la benvinguda a les visites més esperades, com la del tió o la dels Reis d’Orient, inspirada en els motius nadalencs que es troben amagats a les sales del Museu.
Als arxius, destaca la jornada de portes obertes a l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb visites guiades i l’exposició “La carta als Reis
”, amb fotografies, cartells de les diverses cavalcades i cartes dels nens i nenes de Mataró.
Com cada any, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, a més de les lectures que parlen de les festes nadalenques, edita una Carta als Reis Mags d’Orient, amb un espai on els nens poden llistar els llibres que desitgen. Se n’editen prop de 60.000 exemplars per a totes les biblioteques públiques de Catalunya i va acompanyada d’una selecció de contes i novel·les que bibliotecaris i llibreters experts en literatura infantil i juvenil recomanen per l’any entrant.
Tota la informació a l’agenda de Nadal del patrimoni cultural català:
patrimoni.gencat.cat/nadal2016
Campanya “Nadal als Museus de Girona”
La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, impulsada pel Departament de Cultura, convoca una nova edició de ‘Nadal al Museu’ per promoure les visites familiars durant les festes nadalenques.
Sota el lema ‘Aquest Nadal la teva aventura comença al Museu, els 27 museus integrats a la Xarxa de Museus s’uneixen de nou per promoure les visites de públic familiar durant les festes nadalenques. Museus de temàtiques variades com la història, el joc, l’artesania, l’arqueologia, l’etnologia, el medi natural, el mar, la tecnologia, l’art, etc., ofereixen als nens i les nenes la possibilitat de passar-s’ho bé a l’hora que visiten el museu, plantejant diferents jocs i activitats per a nens i nenes durant la visita.