El Pessebre Vivent de Castell d’Aro es consolida, un any més, com el degà de la modalitat a Catalunya, assolint la seva 58a edició (es va començar a escenificar l’any 1959), i havent-li estat concedida l’any 2011 la Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que pot rebre una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Es representa el 18, 25 i 26 de desembre d’enguany i 1 i 6 de gener de 2017 (19 h) en una única sessió. L’esdeveniment és una iniciativa de l’Associació del Pessebre Vivent de Castell d’Aro (www.pessebrevivent.com) amb el suport de la regidoria de Turisme i Dinamització Cultural de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro.
La representació s’estén pel nucli històric de la vila (declarat Bé Cultural d’Interès Nacional) i la Vall de la Coma. Més de 400 figurants, veïns i amics del municipi, participen en els 52 quadres que formen l’escenificació nadalenca en un recorregut d’un quilòmetre i mig. L’entrada general té un cost de 5 euros i la d’infant 3 euros (gratuït per a infants de 0 a 3 anys o amb el carnet del Club Super3), i es pot adquirir anticipadament a www.pessebrevivent.com i entrades.pessebresvivents.cat. Enguany, es torna a oferir un got de brou calent -gentilesa de l’empresa Aneto- a tots els visitants al principi del recorregut.
Els quadres del pessebre, després d’una representació inicial, comencen amb diverses escenes bíbliques de l’Antic Testament (profetes, Moisès a Egipte...). Tot seguit, hi ha un conjunt d’escenes clàssiques i comunes a molts pessebres vivents d’arreu: l’Anunciació de l’Àngel a Maria, la Visitació a Santa Elisabet, la Casa de Natzaret, el somni de Sant Josep, l’anunci de l’empadronament, la recerca d’una fonda, l’anada a Betlem, l’Anunciata dels pastors, els Reis o la cova del Naixement. Però un dels tocs especials i que donen personalitat pròpia al Pessebre Vivent de Castell d’Aro, és la representació d’unes escenes singulars i sorprenents, basades en la representació d’oficis artesanals i escenes referents als camps i a la pagesia: la masia, el forn de pa, la carbonera, la castanyera, el gran mercat, el treball del vi i de l’oli, el gran molí, pastors, caçadors, la dona que renta i moltes altres.
Simultàniament a la primera representació, el mateix diumenge 18 de desembre a les sales d’art del Castell de Benedormiens s’inauguren tres mostres simultànies de caràcter nadalenc (18 h): 37è Concurs de diorames, pessebre i composicions nadalenques, treballs de Nadal de les escoles, i concurs de felicitacions nadalenques de la Biblioteca Mercè Rodoreda; i que es podran veure fins al 8 de gener. En el transcurs de la inauguració també es lliuren els premis del Concurs de felicitacions nadalenques convocats per la biblioteca i del 15è Concurs de Còmic. Un cop finalitzi la representació del pessebre vivent hi ha programat el concert de Nadal de la Coral de la Vall d’Aro a l’església de Castell d’Aro (20.30 h). El mateix dia també se celebren dues quines: la de la colla de carnaval Els Descarrilats al Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro (17-21 h) i la Quina Freak de l’Associació Arocinema a la Sala Polivalent de Castell d’Aro (17-21 h).