download

Exposicions

Pessa-Brossa-Fusako a la Galeria Eude

Pessa-Brossa-Fusako a la Galeria Eude

La Galeria Eude de Barcelona presenta del 24 d’octubre al 28 de febrer del 2020 l'exposició Pessa-Brossa-Fusako, obra gràfica i llibres d'artista.

Dins dels actes de l’Any Brossa, la galeria Eude ofereix una excel·lent mostra d’obra gràfica, poemes objecte i llibres d’artista de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), a més d’algunes col·laboracions seves amb diversos personatges del món de la cultura, cas dels gravadors Lluís Pessa, Fusako Yasuda i Dorota Zbikowska, el músic Josep Maria Mestres Quadreny i el poeta i crític literari Pere Gimferrer. Tanmateix, l’exposició coincideix amb la publicació del llibre de l’historiador i crític d’art Francesc Miralles sobre l’obra de Lluís Pessa, publicat per Àmbit Editorial.

De fet, la preparació d’aquesta exposició ha estat complexa, a causa de la dificultat per reunir obres de diferents èpoques, amb peces procedents del fons de la mateixa galeria i de col·leccions privades, dels mateixos participants i d’altres galeries, com per exemple la Joan Prats, que ha cedit alguns poemes objecte. Per tant, la tasca d’ajuntar totes aquestes obres és essencial per conèixer i valorar també el treball de gravadors com ara Pessa, Yasudo i Zbikowska, les creacions dels quals, a diferència d’altres artistes contemporanis, no han tingut el reconeixement que es mereixen. 

És necessari  ressaltar l’obra de Brossa de manera individual, ja que els quatre poemes objecte que s’hi exhibeixen fan referència a diferents etapes creatives, com són Poema-1 (1967), on es veu una bombeta de llum amb la paraula “Poema” col·locada damunt d’un suport de fusta, on l’artista està indicant la idea de coneixement; Copa amb llavis (1975), on l’espectador observa una copa de cava de boca ampla i curta, que està trencada per una de les parts i de la qual sobresurten uns llavis d’un carmí intens; Doble (1988) té una doble lectura, com el títol indica, ja que representa una careta blanca disposada horitzontalment i a sobre hi ha pintat un antifaç negre disposat en la mateixa posició, simbolitzant la contradicció de l’ésser humà, i Bis (1989), on apareix un vas de vidre. 

En segon terme s’exhibeixen una dotzena de litografies d’ell que estan vinculades a diferents temes dels llibres d’artista del pintor, dibuixant i gravador Lluís Pessa (Barcelona, 1930), de la gravadora japonesa Fusako Yasuda (1942), que resideix a Barcelona des de fa més de tres dècades, i de la també gravadora, la polonesa Dorota Zbikowska. A més, també es mostren altres col·laboracions, com són les del compositor manresà Mestres-Quadreny (1929), que va ser president de la Fundació Brossa durant el període 2011-2017, a través de les seves “músiques visuals”, tal com es pot comprovar amb la carpeta de gravats Uta (2000), a més de la poesia literària de Pere Gimferrer (Barcelona, 1945) que apareix gràcies al llibre d’artista d’homenatge al director de cinema japonès Kenji Mizogouchi  (Tòquio, 1898 – Kyoto, 1956). De Pessa es mostren un conjunt de litografies de diverses edicions però que estan relacionades amb altres llibres, com ara Tri (1990), Parèntesi-Mirall (1991), El veí (1992), Deu gravats i una ombra de mà (1993) i Capgirada (1995). 

A la imatge, Capgirada de Lluís Pessa.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal