FCC-Segell-banner4
Plié Collective: comissariat en equip

Reportatges

Plié Collective: comissariat en equip

Baner_Esteva_Bonart_360x356banner-elscatala-180x180px
Plié Collective és un col·lectiu de comissariat format per tres joves creadores residents a Barcelona: Marina Ribot, graduada en belles arts i història de l’art per la Universitat de Barcelona; Angelica Tognetti, investigadora graduada en estudis literaris a la Universitat Pompeu Fabra, i Eva Paià, fotògrafa graduada en història de l’art a la Universitat de Barcelona. El 2018 decidiren unir forces en aquest nou projecte arran de la participació conjunta en el programa de comissariat OnMediation. En paraules de Marina: “Ràpidament vam entendre que havíem de treballar juntes perquè allò que havíem fet plegades era molt millor que allò que mai hauríem pogut fer per separat.”

Els plecs. Així doncs, es van reunir per posar fil a l’agulla i formalitzar un projecte amb el qual totes tres se sentissin còmodes. Van buscar quins interessos compartien, van plantejar l’statement i van decidir com batejaven el col·lectiu. Com explica Angelica: “Plié es relaciona amb el món del ballet, és el nom d’una de les posicions de les ballarines i els ballarins. Però sobretot és una forma de plegar el cos. La idea de plec és un concepte que han explorat pensadors com ara Gilles Deleuze o Marleau-Ponty. Vivim en un món que nega les arrugues i les irregularitats corporals, impera l’hegemonia d’allò llis, d’allò ters. Les pantalles, per exemple, són llises i rígides, no es poden doblegar. Nosaltres prenem partit per aquesta figura, que és el plec com a eina i metàfora conceptual a partir de la qual pensar la contemporaneïtat.”

Comissariat en equip. En els projectes que han dut a terme, totes tres participen per igual en totes les parts del procés: “Preferim no dividir tasques. Hi ha un feedback constant i tots els detalls es construeixen en equip. De moment, ens funciona” –explica l’Eva–. Per la Marina, “les dinàmiques es generen de manera molt orgànica. No es tracta tant de dividir les tasques per una qüestió de temps com de trobar noves perspectives, juntes sumem  tres mirades”.  Formar equip “és el que et permet pulir i enriquir molt més el projecte –continua l’Eva–, quan treballes sola no veus determinats errors, quan hi som totes, en canvi, unim forces”.

Projectes. El seu últim projecte ha estat la mostra col·lectiva Suggerir és insinuar amb prudència, que es pogué visitar a l’Espai 2 de la galeria Àngels Barcelona durant el mes de setembre i que reuní els treballs de les artistes Jessica Moroni, Patricia Sandonís i Issa Téllez. La mostra fou generada en el marc del programa multidisciplinari de residències artístiques Néctar, situat al Parc Natural de les Guilleries, i el festival Art Nou. Es plantejà com un display expositiu sensible i complex on convivien múltiples materialitats i corporalitats que, a través d’elements olfactius i llumínics, pretenia estimular la percepció de l’espectador. Per al novembre preparen un projecte en el marc de la Wrong Biennal, en el qual col·laboraran amb els artistes Cristina Mirabell, Ariadna Garrido, Laura Bono o Ricardo Cárdenas, entre d’altres. La proposta dels artistes serà accessible a través d’un router portàtil que realitzarà diferents recorreguts per l’espai públic de Barcelona i que necessitarà de la participació del públic per ser activat.

Reportatge publicat a Bonart núm. 189 de novembre, desembre 2019 i gener 2020.
Gisela Chillida

Gisela Chillida és escriptora d’art i comissària independent. Actualment és coordinadora de continguts de la plataforma cultural Hänsel* i Gretel*. Entre 2018 i 2020, va ser directora del Premi de Videoart LOOP Discover, celebrat en el marc de LOOP Barcelona. Escriu regularment per a diverses revistes i publicacions culturals. Des de 2018 és resident a FASE Espai de creació i pensament, a L'Hospitalet de Llobregat.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells