El Museu d’Història de Catalunya, Pl. de Pau Vila 3 de Barcelona, presenta a partir del 2 de març Dones: ficcions i realitats, comissariada per Marta Selva –historiadora i professora de Teoria i Anàlisis del Film i la Televisió a la URV i professora del Màster de documental creatiu de la UAB- i Anna Solà – llicenciada en art, ha estat professora de Cine, Vídeo i Televisió de l’Escola Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya-.
La mostra s’emmarca al voltant de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, que aquest any 2017 fa èmfasi a l’apoderament econòmic de les dones en el mercat de treball. Des del Museu d’Història de Catalunya, amb la voluntat de treballar per la igualtat entre dones i homes, es presenta aquesta exposició que té com a objectiu mostrar com ha evolucionat la representació femenina als mitjans de comunicació durant la segona meitat del segle XX.
La manera de representar la dona als mitjans va tenir gran impacte en la construcció de l’imaginari col·lectiu sobre el fet de ser dona, i va marcar estils, modes i cànons estètics. La mostra continua amb les mobilitzacions i els avenços fonamentals que es van fer pel reconeixement dels drets de les dones al llarg d’aquests anys i que van fer palès la necessitat de fer una relectura del paper subsidiari que se’ls atorgava en la cultura popular.
A la imatge, treballadores dins la fàbrica Baurier, també coneguda com la colònia de Salou a Roda de Ter, anys seixanta. Col·lecció Josep Arqués© de la fotografia Josep Arqués.